2024. április 27., szombat
A LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG HELYSZÍNEI

Eb-helyszínek: La Cartuja

Sevilla

Több szempontból is szokatlan lesz a hamarosan rajtoló 2020-as Európa-bajnokság. A koronavírus-járvány alaposan átírta az előzetes terveket, ezért a történelmi, eredetileg 12 helyszínre tervezett Eb 11 városban szórakoztathatja a nagyérdeműt. A 2020-as Eb nemcsak azért furcsa, mert 2021-ben rendezik meg, hanem azért is, mert nézők csak korlátozott számban lesznek jelen, ráadásul az utolsó pillanatokig abban sem lehettünk biztosak, hogy mely helyszínek maradnak meg az előzetes névsorból. A hétszázezer lakosú Sevilla épp egy ilyen beugró szerepét tölti be. A dél-spanyolországi város a baszkföldi Bilbao helyére lépett, mert a baszk városban nem vállalták a nézők beengedését, az UEFA pedig ragaszkodott ahhoz, hogy szurkolók is legyenek a stadionokban. Az andalúziai Sevillában így végül három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő lesz.

A La Cartuja névre hallgató stadion a rendezők közül fiatalnak mondható: az 1997 és 1999 között 120 millió euróból felépített létesítmény egyszerre szolgál a Sevilla és a Betis közös otthonaként. Érdekesség, hogy a labdarúgás világában csupán egyetlen nagy nemzetközi kupasorozat fináléját ítélték oda a La Cartujának – a 2003-as UEFA-kupa-döntőt (Celtic–Porto 2:3) –, de a teniszezők Davis-kupa megmérettetésének fináléját 2004-ben és 2011-ben is itt tartották. A stadion multifunkciós volta a teniszmeccsek esetében azt is lehetővé tette, hogy a salakpályás mérkőzéseken behúzzák a tetőt az esős időjárás ideje alatt.

A spanyolországi járványhelyzet kiszámíthatatlansága ellenére Sevilla városa beugróként a négycsillagos stadion kapacitásának harmincszázalékos kihasználását vállalta, ami a 60 000 néző befogadására képes épület esetében 18 000 szurkolót jelent majd.

La Cartuja:

Befogadóképesség: 60 000 néző

Hivatalos átadás: 1999 májusa

Kihasználtság: 30 százalék (18 000)