2024. április 27., szombat

Jelentős beruházások Közép-Bánátban

Töröktopolyán, Tordán, Tamásfalván és Magyarittabén járt az MNT küldöttsége

A korábbi, járvány előtti életünk mielőbbi visszaállítását szolgálják a Magyar Nemzeti Tanács nemrég megkezdett látogatásai azokba a közösségekbe, amelyek fontosak a magyarság szempontjából. Tegnap Hajnal Jenő elnök és Jerasz Anikó, a Végrehajtó bizottság elnöke vezetésével Töröktopolyán, Tordán, Tamásfalván és Magyarittabén járt az MNT küldöttsége. Mint ahogy Hajnal Jenőtől hallottuk, a látogatás nem véletlenül kezdődött Töröktopolyán, hiszen ezen a településen van az egyik fontos kegyhelye a vidék magyarságának, amely minden idelátogatónak lelki megújulást nyújt. Mellár József atya kíséretében a vendégek megtekintették a kálváriát és a templomot, majd pedig elbeszélgettek egy szabadtéri oltár felállításának a lehetőségéről, amely még meghittebbé tenné a Nagyboldogasszony-napi töröktopolyai búcsút. Ennek a megvalósításában próbál majd az MNT támogatást találni.

Tordán a MNT küldöttsége megtekintette a felújítás alatt lévő Civil Központ épületét, amelyet már kezdenek belakni a civil szervezetek. Persze van még tennivaló. Megtekintették a felújított Művelődési Otthon nagytermét is, amely remélhetőleg hamarosan újra jelentős rendezvényeknek ad majd otthont. A helybeli iskolában évek óta a tornaterem hiánya okoz problémát. Mint elhangzott, egy panel-épülettel ezt megoldható. Persze ehhez is támogatást kell találni. 
A román határ mellett fekvő Tamásfalvára ritkán érkeznek vendégek, hiszen ide csak egy út vezet. Szó volt a helybeli Széchenyi István Művelődési Egyesület székhelyének, valamint a falu tájházának a felújításáról. Szóba került a falu katolikus templomát eltakaró trafóállomás áthelyezésének a lehetősége is, ami évtizedek óta foglalkoztatja a helybélieket.

Magyarittabén az utóbbi években jelentős beruházások voltak a Művelődési Otthon épületén. Az MNT segítségével megoldódott az épület fűtése, új bútorzatot is kaptak. Hátra van még a színpad felújítása. Közben – anyaországi támogatásból – megújult a helybeli óvoda. Munkálatok folynak a falu központjában is.
– Arra biztattunk mindenkit, hogy az elmaradt hagyományos rendezvényeket, akár utólag is, de tartsák meg. Hiszen fontos, hogy visszatérjen az élet a megszokott medrébe. Arra biztattuk az ittabéieket és a tamásfalvaikat, hogy közös színelőadásokkal próbálják felélénkíteni a két falu közötti közösségi kapcsolatokat, nyilatkozta lapunknak Hajnal Jenő.