2024. április 26., péntek
LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

Tuchel fél év alatt tett csodát

2012 után története során másodszor is elhódította a legrangosabb európai kupasorozat trófeáját a Chelsea. A szombat esti angol házidöntőben a City végig mezőnyfölényben játszott, de hiába Guardiola végletekig kidolgozott, labdajáratásra alapuló taktikája, Tuchel a szezonban már nem először bizonyította, hogy a londoni kékekkel pontosan ismeri a rivális spanyol szakvezető filozófiájának ellenszerét.

A Portóban nézők előtt rendezett fináléban mintegy tízezer angliai szurkoló tette varázslatosabbá a hangulatot. A meccs elején a Mancester City 70:30 százalékos labdabirtoklási arányt alakított ki, de Tuchel legénysége negyedóra után akár több góllal is vezethetett volna. A Chelsea-nél az ellentámadások során Werner hagyta ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket, míg a másik oldalon a manchesteriek hiába keresték a rést a pajzson, egy utolsó pillanatban benyúló láb vagy egy önfeláldozó becsúszás megmentette Thiago Silváékat. A BL-döntő egyetlen gólja a 42. percben esett, ekkor a Chelsea saját nevelésű játékosa, Mount adott zseniális gólpasszt egészen a félpályáról a Zincsenkót maga mögött hagyó Havertznek, aki előbb eltolta Ederson mellett a labdát, majd az üres kapuba gurította.

A második félidőben a Citynek nem volt más lehetősége, csak az, hogy mindent egy lapra téve támadjon, de a kapkodás nem volt jó hatással a csapategységre, mert rendre hiba csúszott a megoldásokba. Guardioláék ráadásul a második játékrész közepe felé elveszítették egyik legfontosabb játékosukat, De Bruyne ugyanis egy komoly ütközés után képtelen volt folytatni a játékot. A tempó a hajrához közelítve sem igazán csökkent, s nem lenne fair, ha az értékelésből kimaradna Kanté, akiről az lehetett az ember érzése, hogy mindenhol ott van a pályán. A francia középpályás nemcsak hogy labdákat szerzett, az utolsó sorban is védekezett, de még fontos kulcspasszokat is adott társainak. A City Agüero klasszikus csatárpozícióba állításával próbált egyenlíteni, a 97. percben pedig egy kidolgozott támadás végén Mahrez előtt adott volt a lehetőség, de az ő lövése centikkel elkerülte a kaput.

A Chelsea megőrizte minimális előnyét a rendes játékidő végéig, így Tuchel irányításával megérdemelten ünnepelhetett. Magyar szempontból nem elhanyagolható tény, hogy a német tréner másodedzője, Löw Zsolt is kivette részét ebből a sikerből. Érdekes anekdota, hogy Tuchel személyesen szombat este a BL-trófeával a kezében találkozott először a Chelsea tulajdonosával, Roman Abramoviccsal. Állítólag nem sok kérdés maradt a szerződéshosszabbítást illetően. Guardiola nemzeti szinten hiába nyert meg mindent csapataival, a BL-ben aranyat még mindig csak a Barcelonával szerzett…

BL, döntő: Manchester City–Chelsea 0:1.