2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Enyhültek a korlátozások

Hétfői ülésén a köztársasági egészségügyi válságstáb a következő intézkedések foganatosítását javasolta a szerb kormánynak: Keddtől a vendéglátóhelyek 24 óráig tarthassanak nyitva, mind a kerthelyiségek, mind a létesítmények beltéri részei; a mozikban az utolsó vetítés 23 órakor kezdődhessen; a trafikokhoz hasonló, tolóablakos árusítást folytató létesítmények egész nap működhessenek; a konferenciákhoz hasonló szakmai összejöveteleken 100 személy helyett 200 vehessen részt – sorolta az ülés után tartott sajtótájékoztatón Darija Kisić Tepavčević epidemiológus és munkaügyi miniszter.

Azt is javasolták, hogy a Németországba utazó szerbiai állampolgárok számára többé ne legyen ingyenes a PCR-tesztelés. Mindemellett arról döntöttek, hogy akik hétfő éjfélig legalább igényelték az eUprava rendszerében a védőoltást, majd a következő 7 napban fel is veszik, még megkaphatják a 3 ezer dináros támogatást.
A fiatalabb korosztály immunizációjával kapcsolatban Kisić Tepavčević nem nyilatkozott pontos oltási arányokról, csak annyit mondott, hogy a 18 évnél idősebb fiatalok igénylik a védőoltást, és reméli, hogy a jövőben még többen megteszik.
Az N1 újságírója arra szeretett volna választ kapni, hogy mikor engedélyezhetik hivatalosan a lakodalmak és egyéb, magánjellegű tömeges rendezvények megszervezését, hiszen a hivatalos tiltás ellenére ezeket már egy ideje megtartják. Kisić Tepavčević szavai szerint nem lehet mindenki mellé rendőrt állítani, az embereknek önmagukat kellene ellenőrizniük, „mert ha felelőtlenek, azzal saját és szeretteik életét is veszélyeztetik". A miniszter ugyanezzel az érveléssel válaszolt a Crvena zvezda kosárlabdaklub több ezer néző jelenlétében megtartott mérkőzésére vonatkozó újságírói kérdésre is, de nem válaszolt arra, hogy a rendőrség miért nem reagált.

Darija Kisić Tepavčević szavai szerint a megosztottság és a vádaskodás helyett azt kellene szorgalmazni, hogy mindenki népszerűsítse a kollektív felelősséget. Visszatérve a lakodalmak és az érettségi bankettek témájára, a válságstáb tagja közölte, hogy tekintettel az emberek igényeire, a válságstáb hamarosan felülvizsgálja ezek megtartásának a kérdését.
A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a szakértő egyetért azokkal a kollégáival, akik szerint ősztől elméletileg ismét rosszabbodhat a járványhelyzet, mivel ebben az évszakban egyébként is gyakoribbak a légzőszervrendszeri megbetegedések. Mint hozzátette, az idei ősz kevésbé ébreszt aggodalmat a szakértőkben, mivel az immunizációnak köszönhetően Szerbia a múlt évhez képest felkészültebben várja az említett időszakot."

SZERBIA MINDENKINEK KÉSZ SEGÍTENI
Több mint százezer adag Pfizer–BioNTech védőoltás indult útnak hétfőn Belgrádból, majd érkezett meg Prágába, összhangban Aleksandar Vučić államfő két héttel ezelőtti ígéretével. Tomáš Kuchta belgrádi cseh nagykövet köszönetét tolmácsolta Szerbiának. Szavai szerint az adomány új fejezetet nyit a két ország közötti kapcsolatokban, „noha azok már most kiválóak". Csehországban nem áll rendelkezésre elegendő védőoltás, így az említett adomány nagy jelentőséggel bír – emelte ki a belgrádi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón. Mint hozzátette, országában nagy az érdeklődés a védőoltás iránt, az emberek mielőbb szeretnék beoltatni magukat.
Ana Brnabić miniszterelnök abbéli reményének adott hangot, hogy Szerbia adománya hozzájárul a járvány megfékezéséhez Csehországban, „hiszen együttes érdek, hogy az élet mindenhol Európában visszatérjen a rendes kerékvágásba". Szerbia a térség országainak eddig 102.190 adag védőoltást adományozott, és az elkövetkező időszakban további 10-10 ezer adag AstraZeneca vakcinát adományoz Montenegrónak, Szarajevónak és a boszniai Szerb Köztársaságnak – emelte ki Brnabić. Mint hozzátette, Szerbiában eddig 2.533.844 polgár kapta meg a védőoltás első adagját, mindkettőt pedig 2.055.471. Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, Izraelben például akkor kezdték enyhíteni a korlátozásokat, amikor a lakosság 56 százaléka megkapta a védőoltás mindkét adagját. Brnabić továbbra is abban bízik, hogy június 21-éig a lakosság 50 százaléka legalább a védőoltás első adagját felveszi, majd cáfolta a sajtóértesüléseket, hogy az államvezetés június elejétől elkezdi ünnepelni a korona feletti győzelmet.


A miniszterelnök sajtótájékoztatóján is téma tárgya volt a Crvena zvezda mérkőzés. Brnabić sajnálatának adott hangot, amiért a kosárlabdaklub a minap sokadszorra megszegte a járványügyi korlátozásokat, és megígérte, utánajár annak, hogy ezúttal is megbüntették-e a klubot. Brnabić azt sem érti, hogy a többség miért viselkedik úgy, mintha a járvány véget ért volna.
Újságírói kérdésre válaszolva, hogy miért van Szerbiának szüksége védőoltásgyárra – erre az újságíró szerint a Hivatalos Közlönyben megjelentetett döntés értelmében 16 millió eurót különítenek el –, Brnabić kifejtette, hogy Szerbia minden eshetőségre felkészül, és azt szeretné, ha a polgárok minden körülmény között védettek lennének. Emellett Szerbiának az a terve, hogy a jövőben is segítse a térség országait, illetve minden más államot, ha erre szükség mutatkozik – tette hozzá. Mint kiemelte, ha mégsem lesz szükség a koronavírus elleni védőoltásra, a most finanszírozott fejlesztések „egyéb küzdelmek során lehetnek hasznosak".

A GYEREKEK SZÁMÁRA IS ENGEDÉLYEZHETIK A VÉDŐOLTÁST
Branislav Tiodorović epidemiológus a Večernje novostinak megerősítette, hogy a Szerbiai Gyógyszerügynökség megkezdte a Pfizer–BioNTech védőoltás engedélyezésének folyamatát a 12 és 16 év közöttiek számára. A szakértő emlékeztetett, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a közelmúltban javasolta az említett védőoltást a 12 évesnél idősebb gyermekek számára. Az EMA közleménye szerint „az ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) a vakcina vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy az oltóanyag ugyanúgy viselkedik a gyermekeknél, mint a 16 évesnél idősebb serdülőknél és felnőtteknél, ezért minden 12 évesnél idősebbnél biztonsággal alkalmazható az oltóanyag a koronavírus-fertőzés megelőzésére".
Tiodorović szavai szerint jelentős döntésről van szó,hiszen a védőoltás fontos lehet az idősebb iskoláskorúak védelme tekintetében. Utóbbi csoport jelentős vírushordozónak bizonyult, tette hozzá, rámutatván arra, hogy az oltásról a szülők döntenek, azaz nem lesz kötelező.

Továbbra is 300 alatt
A hétfői járványjelentés szerint országszerte 8684 koronavírustesztet végeztek el, ebből 248-nak az eredménye volt pozitív (2,9 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 11 Covid-páciens hunyt el, 6865 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,96 százalék. A kórházakban 661 Covid-pácienst kezelnek, 46-nak mesterséges lélegeztetésre van szüksége.
Vajdaságban előző nap 22 új fertőzést jegyeztek, ebből 5-öt Újvidéken.

Nyitókép: A kávézók, vendéglők kül- és beltéri részei éjfélig tarthatnak nyitva – bólintott rá tegnap a válságstáb (Ótos András felvétele)