2024. április 27., szombat

Selaković: Kína és Szerbia kiváló kapcsolata a vezetők barátságán is alapszik

Nikola Selaković külügyminiszter, aki jelenleg Kínában tartózkodik hivatalos látogatáson, Guiyangban megegyezett Wang Yi kínai külügyminiszterrel abban, hogy mindkét fél erőfeszítéseket tesz a minden stratégiai téren megmutatkozó partneri kapcsolatok és együttműködés erősítésén – írja a Vajdasági RTV.

A találkozó kezdetén Selaković kihangsúlyozta, hogy Kína Szerbia számára stratégiai partnert és baráti országot jelent. Elmondása szerint a szerb nép még mindig emlékszik Xi Jinping kínai elnök 2016-os belgrádi látogatására, amikor megerősítették a két ország közötti partneri együttműködést.

Kihangsúlyozta, hogy a szerb nép és vezetői emlékezetében elevenen él Kínának a legnehezebb pillanatokban, a járvány idején mutatott segítségnyújtása.

Akkor önzetlen segítséget nyújtottatok – mondta Selaković, majd emlékeztetett arra is, hogy a kínai orvosok már március 21-én Szerbiába érkeztek, ugyanis az első fertőzési esetet március 6-án regisztrálták az országban.

Szavai szerint a két ország közötti kiváló kapcsolatok a vezetők, Xi Jinping és Aleksandar Vučić barátságán is alapszik. Reményét fejezte ki, hogy Xi Jinping hamarosan ismét meglátogatja Szerbiát és meghívta kollégáját, Wang Yi-t is az országba.

A kínai diplomácia vezetője elmondta, hogy a mai napon még egyszer megerősítették a bizalmat és lehetőségük volt erősíteni a barátságot is. Kihangsúlyozta, hogy Szerbia és Kína is harcol tovább a koronavírus-járvány ellen és ebben a küzdelemben új fejezetek nyíltak a barátság terén.

Szavai szerint Selaković külügyminiszter nagyban hozzájárult a két ország közötti kapcsolatok fejlesztéséhez. Kiemelte, hogy ők ketten továbbra is nagy erőfeszítéseket fognak tenni a két ország kapcsolatainak erősítése, valamint a minden téren megmutatkozó együttműködés terén is.