2024. április 27., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Nyitásra várva

Nem minden szakértő szerint kellene kőbe vésni a június 21-ei dátumot

Habár Ana Brnabić kormányfő múlt pénteken azt mondta, hogy a köztársasági egészségügyi válságstáb a héten ülésezik és vizsgálja felül a vendéglátóhelyek nyitvatartásának meghosszabbítását 24 óráig, péntekig nem hívták össze a testületet. A hét folyamán azzal kapcsolatban is gyakran értékelések hangzottak el, hogy mikor lenne indokolt megejteni az érdemi nyitást, azaz engedélyezni a lakodalmakhoz, koncertekhez és fesztiválokhoz hasonló tömeges rendezvényeket. A politikum és a válságstáb egészségügyi szakértő tagjai egyetértenek abban, hogy ha nem rosszabbodik a járványhelyzet és a felnőtt korú lakosságnak legalább az 50 százalékát sikerül teljesen immunizálni, június 21-én, a zene európai napján megtörténhet a nyitás. A nyitás témájával kapcsolatban a legtöbben arra is rámutatnak, hogy az oltási arány Belgrádban hamarosan eléri az 50 százalékot. A főváros alpolgármestere szerint azt követően mindenféleképpen engedélyezni kellene a tömeges rendezvényeket, hiszen gazdasági érdeket jelképeznek.
Milanko Šekler, az állatorvosi mikrobiológia és immunológia doktora szerint egyelőre érdemes lenne óvatosan hozzáállni a nyitáshoz, egyebek mellett azért, mert az ország nem minden területén jellemző a belgrádihoz hasonló jó oltási arány. Milanko Šekler az SZRTV-nek nyilatkozva példaként Izraelt említette, mondván, hogy „habár ott országos szinten a lakosság 63 százalékát sikerült immunizálni, a nyitás nem teljes". Szerbiában egy évvel ezelőtt ilyenkor naponta átlagban 30 új fertőzést és egyszázalékos pozitivitási arányt jegyeztek, azzal, hogy akkor még meg sem kezdődött a védőoltással való immunizáció – emelte ki Milanko Šekler, aki szerint nem kellene meghatározott dátumhoz kötni a nyitást. „Ki a vírus képviselője, aki a nevében aláírhatná a békeszerződést?" – jegyezte meg Milanko Šekler.
Ami az aktuális járványügyi mutatókat illeti, a pénteki jelentés szerint 24 óra leforgása alatt 10 189 koronavírustesztet végeztek el, ebből 330-nak az eredménye volt pozitív (15,67 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 11 Covid-páciens hunyt el, 6834 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,96 százalék. A kórházakban országszerte 801 Covid-pácienst gyógykezelnek, 59-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 78 új fertőzést jegyeztek, ebből 16-ot Újvidéken.