2024. április 27., szombat

Támogatás tudományos kutatásokra

A Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság három meghirdetett pályázatára jeletkezhettek a vajdasági egyetemek és főiskolák.
Többek között a vajdasági kisebbségi felsőoktatási intézmények is pályázhattak tudományos és kutatói tevékenységük támogatására. Emellett a művészet területén végzett kutatással és művészeti alkotással foglalkozó, illetve a vajdasági szakfőiskolák kutatási és fejlesztési projektjeit is támogatja az illetékes tartományi titkárság. A sikeresen pályázó felsőoktatási intézmények képviselőinek tegnap dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási titkár átnyújtotta a támogatási szerződéseket. A projekt megvalósítására csaknem 20 millió dinárt biztosított a tartományi kormány, az összeget a 49 nyertes osztják szét.

– Kiemelt feladatunk az egyetemek és a szakfőiskolák támogatása a tehetséggondozásban, illetve a tudományos utánpótlás biztosítása. Pályázatuk célja a felsőoktatási intézmények versenyképességének erősítése, illetve a kutatási területek színvonalának fejlesztése. A tartományi titkárság bizalmat és támogatást nyújt a kiválasztott, kutatási projektekhez, hiszen ezek fontosak a fenntartható fejlődés szempontjából – magyarázta a tartományi titkár.

A pályázat során öt magyar nyelvű kutatási projekt nyert támogatást. A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar is sikeresen pályázott.

– Nagyon elégedett és büszke vagyok iskolánkra, mivel öt kisebbségi jellegű projektre nyújtottunk be támogatási kérelmet, ezek közül négyet megnyertünk. Folytatunk egy kutatást a vizuális művészet terén, valamint egy identitásról szóló projektünk is van. Emellett foglalkozunk még a korszerű felszerelések alkalmazásával a testnevelés területén. Korszerű digitalis eszközökkel állapítjuk meg, hogy a különböző gyakorlatok, illetve az étkezési rend révén hogyan lehet egészséges tesfejlődést elérni. Nem utolsó sorban pedig van egy olyan projektünk is, amely keretében módszertani projektoktatással foglalkozunk, a projektoktatást fejlesztjük – nyilatkozta Ivanović Josip, a kar dékánja.

Milošević titkár hangúlyozta, hogy a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar a vajdasági magyarság egyik kiemelt oktatási intézménye, amelynek munkájára egész Vajadaság büszke lehet.

A Tanítóképző Kar mellett a szabadkai Műszaki Szakfőiskola is részesült csaknem 400.000 dinár támogatásban.

– Csapatunkkal az Ipar 4.0-ás szabvány szerint szeretnénk robotalkalmazásokat kifejleszteni. Korábban is foglalkoztunk már ehhez kapcsolódó témakörökkel. Intézményünknek nagyon fejlett laboratóriuma van, amelyben ipari robotikával foglalkozhatunk és ezeket az eszközöket szeretnénk felhasználni a mostani projektben is – hangsúlyozta dr. Gogolák László a szakfőiskola tanára.

A tartományi kormány a jövőben is folytatja a tudományos kutatások támogatását, bíznak abban, hogy ez jó eszköznek bizonyulhat a fiatal kutatók ösztönzésére.