2024. április 27., szombat

Berlin a szankciók gyors bevezetését ígéri

Bántalmazhatták a fehérorosz újságírót – Svájcból jött a pokolgépre figyelmeztető üzenet

Berlin ígéri, hogy gyorsan bevezetik a hét elején megtartott EU-csúcson Fehéroroszországgal szemben elhatározott új büntetőintézkedéseket. Az uniós külügyminiszterek tegnap Lisszabonban, az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) tagjai zárt tanácskozáson vitatták meg a Minszk által eltérített ír utasgép ügyét, amelyhez egy német politikus szerint Moszkvának is köze lehet.

A fehérorosz mellett az orosz vezetés is a felelősök közé tartozhat a Minszkben leszállásra kényszerített Ryanair-járat ügyében az Európai Parlament legnagyobb frakciójának vezetője, Mafred Weber szerint. Az Európai Néppárt képviselőcsoportjának elnöke tegnapi interjúban kiemelte: „határozottan nem” gondolja, hogy a Kreml tétlen szemlélője volt az ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járata vasárnapi földre kényszerítésének (Minszkben) és a repülőn utazó Roman Protaszevics fehérorosz ellenzéki aktivista, újságíró őrizetbe vételének.

Weber az Augsburger Allgemeine lapnak elmondta: az eset azt mutatja, hogy Moszkva nem együttműködni akar Európával, hanem „tudatosan a konfliktust célzó irányvonalat” követ. Az EU-nak erre a felállásra kell berendezkednie és a minszki esetre adható válaszok teljes skáláját fel kell mutatnia, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök is értsen belőle – üzente.

Hasonlóan fogalmazott a Kereszténydemokrata Unió (CDU) német kormánypárt egyik vezető szakpolitikusa, Norbert Röttgen is. A Rheinische Post lapnak elmondta: a Kreml áldásával történt a repülőgép állami eltérítésére, és akár az is elképzelhető, hogy Oroszország „operatív támogatást” nyújtott a művelethez.

Csúcstalálkozójukon az EU-tagországok vezetői hétfőn már eldöntötték, hogy a Ryanair-járat földre kényszerítése, továbbá a gépen utazó Protaszevics és barátnője, Szofija Szapega orosz joghallgató őrizetbe vétele miatt gazdasági büntetőintézkedéseket kell bevezetni Fehéroroszország ellen és személyre szabott szankciókkal kell sújtani ottani tisztségviselőket.

Heiko Maas német külügyminiszter azóta megüzente: gyorsan és határozottan bevezetik az EU új büntetőintézkedéseit. A lépésről a külügyminiszterek tegnap Lisszabonban tárgyaltak.

Haas már beszélt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, s megállapodtak, hogy az ügyben szorosan egyeztetnek, tekintettel a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) Tanácsának mára összehívott rendkívüli ülésére. Az esetről tegnap az ENSZ BT zárt ajtók mögött tárgyalt.

Megszólalt Lukasenko is. A fehérorosz elnök kijelentette: Svájcból érkezett a figyelmeztető üzenet arról, hogy a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó múlt vasárnapi járatának fedélzetén pokolgép van, s a gépnek ezért kellett leszállnia fehérorosz területen. Védelmébe véve a hatóságok eljárását közölte: nem is tudta, hogy a lázadást szító Protaszevics a fedélzeten van, de ha tudta volna, intézkedett volna a gép földre kényszerítése érdekében.

Az újságíróról a szülei elmondták, hogy szerintük bántalmazták a hatósági őrizetben. Az édesanyja azt állítja, hogy koholt vádak alapján tartják fogva a fiát, és a – világhálóra feltett – videóban elhangzott vallomását kikényszerítették belőle.