2024. április 27., szombat

Mihajlović: A nyílászárók cseréjére júniusban lehet majd jelentkezni

Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter bejelentette, hogy azon polgárok számára, akik szeretnék a lakásuk nyílászáróit kicserélni, a pályázatot június közepén írják ki, míg a munkálatokat elvégző vállalatok részére pedig tíztől tizenöt napon belül – írja az N1 hírportál.

Mihajlović a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva elmondta, hogy összesen 88 helyi önkormányzat jelentkezett az energiaügyi minisztérium pályázatára és ezek közül 74 már át is nyújtotta a szükséges dokumentációt. Bejelentette, hogy az önkormányzatok az elkövetkező napokban két pályázatot írnak majd ki.

– Az egyik pályázat a vállalatok részére szól, akik a nyílászárók cseréjét elvégzik majd. Mi nemcsak a nyílászárók, ajtók, ablakok, cseréjéről beszélünk, hanem az épületek teljes szigeteléséről, a tetőszerkezet, valamint a tüzelőkályhák kicseréléséről is. Mindez olyasmi, amire lehet pályázni és ami a pályázatba bele van foglalva – mondta Mihajlović.

Hozzátette, hogy a követelmények világosak és a vállalatok nem emelhetik meg az árakat, vagyis csak azok kapnak engedélyt, akik minőségi és jó munkát végeznek, reális árakon.

– Ezt követően az önkormányzatok pályázatot írnak ki a polgárok, vagy a lakóházak közösségei számára, hogy jelentkezzenek és vegyenek részt ebben a folyamatban, amelyhez az állam és a város 50 százalékot ad, a pénz másik felét pedig a polgárok állják – hangsúlyozta ki Mihajlović.

Kiemelte, hogy az idén nem lesz elegendő pénz mindenki számára, de reméli, hogy jövőre sikerül erre a célra 100 millió eurót biztosítani.