2024. április 26., péntek

Ajtó- és ablakcsere állami támogatással

A polgárok júliusban írhatják alá az első szerződéseket az önkormányzattal

A terv szerint halad az energiaügyi minisztérium márciusban beharangozott energiatakarékossági akciója, melynek során a lakosságnak lehetősége lesz 50 százalékos állami támogatással kicserélni az elavult nyílászárókat. Lezárult a helyi önkormányzatoknak kiírt pályázat, mindazok a községek és városok jelentkezhettek, melyek költségvetésében van pénz erre a célra. Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter a Szerbiai RTV tegnapi műsorában elmondta, most a nyertes önkormányzatokon a sor, hogy kiírják saját pályázataikat. Először a nyílászárók és tetők cseréjével, valamint a családi és társasházak szigetelésével foglalkozó cégekhez intéznek felhívást.

,,A kritériumok egyértelműek, csak a minőségi munkát szavatoló, reális áron dolgozó vállalatok jöhetnek számításba, az áremelés most tilos lesz számukra” – mondta a miniszter. A másik önkormányzati pályázat a polgároknak szól majd, akik féláron cserélhetik ki a nyílászárókat. A költségek 50 százalékát fele-fele arányban az Energiahatékonysági Igazgatóság és a helyi önkormányzat állja, a másik felét a lakás-, illetve háztulajdonosnak kell előteremtenie. Mihajlović azt mondta, várható, hogy az érdekelt polgárok és az önkormányzatok közötti első szerződéseket júliusban írják alá, és ha így lesz, akkor az akció első eredményei már a fűtési idény kezdetére megmutatkoznak. Az energiahatékonyság növelése nemzeti célkitűzés, hosszú távú projektum, amely egyaránt hasznos lesz a polgárok és az állam számára.

,,Nemzeti érdekünk csökkenteni a hő- és villamosenergia-fogyasztást. Az idén ugyan nem lesz pénz mindenki számára, de fontos, hogy az emberek tudják, itt vagyunk, segíteni akarunk. Nemzetközi pénzintézetekkel, nagy befektetőkkel is tárgyalunk, hogy minél több pénzt szerezzünk a program végrehajtására, és remélem, hogy jövőre több mint 100 millió eurót tudunk fordítani erre a célra” –ismertette a szakminiszter, hozzátéve, hogy ez a program több évig fog tartani. Becslések szerint az országban mintegy 3 millió háztartásnak lenne szüksége arra, hogy mielőbb új ajtókat, ablakokat szereltessen be, illetve hogy szigetelje házát, lakóépületét, amivel jelentősen csökkennének fűtési költségei. A szaktárca úgy számítja, hogy az év végéig ezeknek a háztartásoknak legalább a 10 százaléka, tehát mintegy 300 000 család vállalkozhat arra, hogy állami segítséggel csökkenti saját energiafogyasztását.