2024. május 8., szerda

Hongkong egymillió adag védőoltás selejtezésére készül

Hongkong valószínűleg arra kényszerül, hogy egymillió adag védőoltást selejtezzen ki, ugyanis lejár a szavatossági idejük – írja a 021.rs hírportál.

A mintegy 7,5 millió lakos közül nagyon kevesen jelentkeztek be az oltásra, jelenti az AFP hírügynökség, egyúttal figyelmezteti az illetékeseket erre az adatra. Hongkong korábban nagyobb mennyiséget is rendelt a védőoltásokból, mint amennyi a 7,5 millió lakos beoltásához elegendő lett volna.

A járványhelyzet javulása, valamint a polgároknak a hatalomban vetett bizalmának csökkenése miatt, amely a 2019-es tüntetések elfojtásának eredménye, az emberek vonakodását vonta maga után az oltás terén. Ez pedig végül az immunizációs folyamat megakadásához vezetett.

Thomas Cang, a kormány oltási munkacsoportjának tagja, valamint az Egészségügyi Védelmi Központ koordinátora arra figyelmeztetett, hogy Hongkong polgárainak még csak három hónapjuk maradt a Pfizer-védőoltás első szállítmányának szavatossági idejének lejártáig.

A védőoltásokat már nem lehet használni a szavatossági idő lejártát követően, a Pfizer-vakcina oltóközpontjai pedig a jelenlegi tervek szerint szeptembertől leállnak a munkával – mondta Cang.

Hongkong 7,5 Pfizer és kínai Sinovac-védőoltást vásárolt, amely most kell megkapja az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) az engedélyt, de a szóban forgó területen már ezt megkapta. Az AFP hírügynökség adatai szerint idáig a lakosság mindössze 19 százaléka vette fel a védőoltások legalább egyik dózisát, míg a polgárok 14 százaléka mindkét adagot.

Az elmúlt hetekben olyan javaslatok is napvilágra jöttek, miszerint a Hongkongban felhasználatlanul maradt védőoltásokat külföldre szállítják majd, ha nem növekszik az oltási kedv.