2024. április 27., szombat

Történelmi viharok után fellendülés

Magyarország szerbiai nagykövetével tárgyalt a szerb–magyar barátság parlamenti testülete

A magyar és a szerb nép első ránézésre két egymáshoz semmiben sem hasonlító népnek tűnhet, de tüzetesebben megvizsgálva a történelmi múltat, azonnal rá kell jönnünk, hogy megvannak a hasonlatosságok: mindkét nemzetnek szembe kellett néznie számos megpróbáltatással, háborús területfoglalókkal, s a 19. és a 20. századbeli nézeteltérések is abból eredeztethetők, hogy az itt élő nemzetek szövetségeseinek vélt nagyhatalmak érdekei nem egyeztek meg egymással.

Erről és aktuális kérdésekről is beszélt kedden Belgrádban a Pintér Attila magyar nagykövettel folytatott egyeztetésen Predrag Rajić, a szerb–magyar barátság parlamenti csoportjának vezetője. Az utóbbi években a két ország közötti kapcsolatokat sikerült a tökéletességig fejleszteni – állapította meg Rajić, elsősorban Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő politikájának köszönhetően. A gazdasági kapcsolatok is egyre jobbak, amiről a közös, IPA határon átnyúló projektumok tanúskodnak – fűzte hozzá. Mint mondta, soha a történelemben korábban nem voltak ilyen kiválóak a viszonyok, melyeket ma nem terhelnek nyitott, megoldatlan kérdések. Igaz, hogy Magyarország korábban elismerte Koszovó függetlenségét, de nem szavaz felvételére a nemzetközi intézményekbe, így voltaképpen Szerbia nemzeti érdekeit támogatja – értékelte. Külön említést érdemel Budapest támogatása, melyet az európai uniós integráció terén fejt ki Szerbia gyorsabb csatlakozása érdekében.

A gazdaság, a kultúra, a sport, az oktatás területén kiváló együttműködést valósíthat meg a két ország – mutatott rá Pintér, ami annak köszönhető, hogy a kapcsolatokat ma már valóban nem határozzák meg megoldatlan problémák. Megjegyezte, tavaly, a koronavírus-járvány idején, Magyarországnak csupán Szerbiával növekedett az árucsere-forgalma, 3,7 százalékos javulásról beszélhetünk. A magyar kormány 160 millió euróval támogatta az ottani vállalatok szerbiai beruházásait – számolt be a nagykövet a szerbiai parlament közleménye szerint. Rámutatott arra, hogy ma már nemcsak a nagyvállalatok, hanem a közép- és kisvállalkozások is keresik a szerbiai lehetőségeket, üzleti kapcsolatokat. Magyarország folytatja a szerbiai tanulóknak nyújtott ösztöndíjprogramját is, melynek keretében évente 45-en folytathatják a tanulmányaikat odaát.

A találkozón részt vett a szerb–magyar barátság parlamenti csoportjának 52 tagja is, maga a testület egyébként összesen 85 tagot számlál.