2024. április 27., szombat

Alkalmazni a skandináv receptet

Szerbiának, Vajdaságnak is szembe kell néznie a környezetvédelem kihívásaival

Az ország környezetvédelmi kapacitásainak megerősítéséről, az úgynevezett zöld politika fontosságáról beszélgetett Újvidéken kedden Jørn Eugen Gjelstad szerbiai norvég nagykövettel Pásztor István, a tartományi parlament elnöke. Szóba kerültek azok a lehetőségek is, amelyeknek a megvalósításában a skandináv országok tudnának segíteni Szerbiának a közeljövőben. Pásztor emlékeztetett arra, hogy megvan az elszántság a környezetvédelmi kihívások leküzdésére, s ennek az is bizonyítéka, hogy a vajdasági parlament még 2019-ben elfogadta a környezetvédelemről szóló határozatot, ebben pedig számos projektumnak, intézkedésnek az alapjait fektette le, közülük soknak már a kivitelezése is folyamatban van. Meggyőződését fejezte ki, hogy Szerbia mint állam és Vajdaság mint régió is készen áll arra, hogy még több erőt, tudást fektessen be a környezetvédelmi problémák rendezésébe. Évtizedeken át felgyülemlett gondokról beszélünk – jelentette ki Pásztor, melyeknek a megoldása hatalmas anyagi forrásokat igényel. Ennek ellenére már aktívan dolgoznak az országban azon, hogy minél több helyen megépüljön a szennyvíztisztító, megtisztítsák a csatornákat és a folyók medrét, regionális szemétlerakóhelyeket hozzanak létre.

A norvég nagykövet beszámolt annak a programnak a részleteiről, amelyet a skandináv államok alkottak meg, s melynek az a célja, hogy más országokkal is megismertessék az ott szerzett tapasztalatokat a környezetvédelem terén. A gazdasági körforgásnak a megteremtéséről, a megújuló energiaforrásokon alapuló energetikai szektornak a kialakításáról is szólt, mely szintén része az említett programnak. A tervek szerint öt városban, Újvidéken, Belgrádban, Inđiján, Kragujevacon és Nišben szerveznek szeptemberben értekezletet ebben a témakörben. Az összejöveteleken bemutatják, mit sikerült elérniük a zöld törvények meghozása és alkalmazása terén a skandináv országoknak, hogyan lehet csökkenteni a levegőben található káros részecskék számát, miként lehet hatékonyan és környezetkímélően kezelni a hulladékot.

Kitértek a Vajdaság és a norvégiai régiók, mindenekelőtt a Nordland megye között fennálló baráti kapcsolatokra, valamint a Nagykikinda és Narvik közötti, hagyományosan jónak számító kapcsolatokra.