2024. április 19., péntek

Élet nyomaira bukkantak a Vénuszon

Még az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) sem számított arra, amit a Vénusz atmoszférájának elemzése eredményezett. A bolygót övező felhőben ugyanis olyan gázokat fedeztek fel, amelyeket csakis élő organizmusok állíthattak elő. A vizsgált gázban található elemeket eddig csak a Földön tudták kimutatni, s egyértelműen élőlényekkel álltak összefüggésben.
Az elemzések során kiderült: a Vénuszon is fellelhető a foszfin, egy színtelen, gyúlékony és mérgező gáz, amely a földi légkörben könnyen és gyorsan lebomlik. A tűzforró Vénuszon is hasonlóképpen kéne viselkednie, ám a gyors bomlás ellenére a foszfin folyamatosan újra és újra megjelenik a bolygó légkörében.
Jane Greaves, a Cardiffi Egyetem asztronómiaprofesszora szerint ennek a legvalószínűbb magyarázata az lehet, hogy a Vénusz felhőrétegében él valamilyen mikroorganizmus-kolónia, amely gondoskodik a foszfin előállításáról. A professzor közölte: olyan felfedezésről van szó, amelyre sem ő, sem a kollégái nem számítottak, sőt sokkolta őket, amikor többszöri vizsgálat után is foszfint mutattak ki.
Szakértők szerint sok biológiai vegyi anyag rejtőzik a Vénusz atmoszférájában, amelyet sokszor sötét foltok színeznek, és ez még valószínűbbé teszi a mikroorganizmus-kolóniák létezését a bolygón.