2024. április 26., péntek

Karikó Katalin elárulta, mit tenne a Nobel-díjjal

Előre inni a medve bőrére, nem bölcs dolog, vélekedhetnénk erről, de a magyar kutatónő tisztességes válasza az M5 Ez itt a kérdés című műsorában a riporter kérdésére, hogy mire költené a Nobel-díjjal járó pénzjutalmat. Oktatásra és tudományra költené – mondta.

Bár a hivatalos bejelentésre még októberig várni kell, sokan biztosra veszik, hogy Karikó Katalin az idén Nobel-díjat, és azzal együtt 9 millió svéd koronát kap (890 ezer euró).
Kutató maradok mindörökké, és minden pénzt, amit kapok, azt oktatásra meg a tudományra fogom költeni – kezdte a biokémikus, majd így folytatja: „A Magyarországon kapott Széchenyi-díjjal járó pénzösszeg felét már a kisújszállási iskolának adtam, hogy a természettudományok oktatására, és különböző programokon való részvételre fordítsák, a másik felét pedig a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő Csányi Alapítványnak adtam, mert én is hátrányos helyzetű voltam" – mondta Karikó Katalin.
Az esetleges Nobel-díjjal járó hatalmas összeg kapcsán is elárulta a terveit. „Olyan cégeket hoznék létre, melyek a messenger-RNS-en alapuló, illetve neurodegeneratív betegségek gyógyításával foglalkoznának.
„Nem hordok ékszert, és ezek után sem fogok. 66 éves vagyok, ilyenkor már nem változik meg az ember, és nem vesz fel drága dolgokat és hobbikat, amikre költhetné a pénzét. Csak a kutatás marad" – zárta szavait Karikó Katalin.

Dr. Karikó Katalinnal napilapunk a közelmúltban exkluzív interjút is készített, amely ITT olvasható.