2024. április 27., szombat

Megérkeztek a zongorák

A projektum keretében nyolcvanhat billentyűs hangszert szerzett be a város

Az Isidor Bajić Zene- és Balettiskola számára nyolcvanhat kiváló minőségű billentyűs hangszert szereztek be. A Limán városrész és Újvidék első valódi koncerttermében Miloš Vučević polgármesternek két nagy zongora kulcsát Sead Lorbek, a Kawai Szerbia cég képviselője adta át. A hangszerek értéke 280 ezer euró. A polgármester ezt követően a két kulcsot átnyújtotta prof. dr. Dorijan Leljaknak, a Művészeti Akadémia és a Londoni Királyi Zenei College rendes professzorának, valamint Aleksandar Đermanović doktorandusznak, akik rögtönzött minikoncertet adtak az új hangszereken.

A polgármester elmondta, hogy minden alkalommal, amikor meglátogatja a Limáni épületet – amely hamarosan a zene- és balettiskolának ad majd otthont – megbizonyosodik arról, hogy a létesítmény megfelelő mind a professzorok, mind a diákok és a polgárok számára is. – A munka a végéhez értünk, megérkeztek a régóta várt hangszerek a projektum negyedik szakaszának keretében. A régióban még nem használatos, nagy értékű hangszereket vásároltunk. A városi önkormányzat 400 millió dinárt fordított felszerelés beszerzésére, az új épület felépítésére pedig összesen 3 milliárd 200 millió dinárt. A legfontosabb az, hogy a zenei virtuózok megmutatták tehetségüket az új hangszereken, és ezzel beharangozták mindazt, amiben hamarosan részünk lesz. A célunk nem más, mint hogy az ország minden városából és a régióból is városunkba vonzzuk a fiatalokat, aminek köszönhetően nem kell külföldön járniuk iskolába – mondta Vučević.
Hozzátette, hogy a végső cél az, hogy a járványhelyzet függvényében szeptember 1-jétől megkezdődhessen az épületben a tanítás. A jövő évi Európa Kulturális Fővárosa cím programsorozat ideje alatt is számos eseményt tarthatnak az épületben.

Az új zongorához Nikolina Popović, az iskola legfiatalabb diákja is leült

Az új zongorához Nikolina Popović, az iskola legfiatalabb diákja is leült

Radmila Rakin-Martinović, az iskola igazgatója elmondta, hogy nyolcvanhat billentyűs hangszert szereztek be, a két nagy koncertzongorát Marta Argerić próbálta ki, aki jelenleg talán a legértékeltebb zongoristanő a világon.
A világ minden részéről kérdezték, hogyan sikerült megvalósítanunk ezt a projektet a járvány okozta válság idején. Azt válaszoltuk, hogy a sikerhez öt dolog kellett: tehetséges nemzedékek, 112 évnyi színvonalas munka, 14 év az életemből, két talpraesett nő munkája és egy olyan polgármester, akinek meglátásai a várost a jövőbe vezetik – nyilatkozta Rakin-Martinović.