2024. április 27., szombat

Műfészkekkel a fecskékért

Magyarkanizsa is odafigyel a fecskeállomány gyarapítására

A magyarkanizsai Együtt Veled – Értük Értelmi és Testi Fogyatékosok Érdekeit Védő és Segítő Egyesület és a helyi szociális védelmi szolgáltató központ védencei csatlakoztak ahhoz az összefogáshoz, amely az egyre csökkenő fecskeállomány védelmét célozza meg. Önkormányzati támogatással, az akcióhoz kapcsolódva, ez év januárjától a Fénybárka napközi gölöncsérműhelyében is készülnek fecskefészkek. A védencek bekapcsolásával a foglalkoztatóban a villás farkúak költőhelye gipszből és fűrészporból készül, sok-sok lelkesedés hozzáadásával. A farostlemezekre illesztett, fecskepelenkával ellátott fészkeket, két csavar segítségével, csak védett helyen falra kell erősíteni, és máris sokat tettünk apró költöző madaraink védelmében.

Péntek délelőtt a magyarkanizsai városháza ereszei alá is kiraktak néhány fészket, ahol egyébként is szeretnek költeni a fecskék, és ahol már eddig is voltak fészkek.

A helyszínen Varga József, az Együtt Veled – Értük egyesület vezetője elmondta, hogy a fecskék szaporodása hozzásegítene bennünket ahhoz, hogy a szúnyogokat természetes módon irtsuk, hiszen az a fecskék eledele.
Tolnai Csaba, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ igazgatója arról beszélt, hogy a projektum a védenceik szempontjából is fontos.
– A fészkek a gölöncsérműhelyünkben készültek, és örülünk, hogy ebbe a munkába be tudtuk kapcsolni a védenceinket is. Ami a kihelyezésüket illeti, a község egész területén alkalmunk lesz felszerelni őket. A szakirodalom azt mondja, hogy ildomos a már meglévő fészkek mellé tenni a műfészkeket, mert könnyebben elfogadják a fecskék – magyarázta.

Aki szeretne fészket felhelyezni, az a Fénybárka napköziben 300 dináros áron vásárolhat belőlük. Minden munkanapon várják a vásárlókat 6 és 15 óra között.
Vass Zoltán, a község mezőgazdasággal megbízott tanácstagja elmondta, hogy nagyjából száz fészek áll a rendelkezésünkre, ezért az lesz a legjobb, ha az érdeklődő lakosok elvisznek néhányat, és felszerelik őket, hátha birtokukba veszik őket a fecskék.
– A következő években, ha ezek után a fecskék nagyobb számban megjelennek térségünkben, érdemes lesz a fészkeket szervezetten, nagyobb tömegben kitelepíteni sertésfarmokra. A szakirodalom szerint ott várható a populáció megnövekedése, ahol már vannak fecskék, és ahol több táplálékhoz jutnak.