2024. április 27., szombat

Jövedéki adót a fagylaltra!

A montenegrói kormány július 1-jétől a dohánytermékekre és a szeszes italokra növelné, a cukrot tartalmazó termékekre, például a kakaóra és a fagylaltra pedig kivetné a jövedéki adót.

A kormány a múlt héten javaslatot terjesztett elő a jövedéki adótörvény módosítására azzal az indoklással, hogy csökkentse a dohánytermékek, a szeszes italok és a cukrot tartalmazó termékek káros hatásait a polgárok egészségére. Az új törvény értelmében a finomra vágott fogyasztási dohányra a jelenlegi 45 euró helyett 55 euró lenne a kilogrammonkénti jövedéki adó. A gyengébb minőségű dohányra az adó a mostani 25 euró helyett 35 eurót tenne ki, a füstmentes dohánytermékeket pedig a minimális jövedéki adó 70 százalékára növelnék.

A szénsavas italok esetében a jelenlegi 25 euró helyett 35 euró lenne a jövedéki adó hektoliterenként, a cukrot tartalmazó termékekre, mint a kakaóra és a fagylaltra pedig 0,6 euró adót fizetnének a polgárok kilogrammonként.

A szeszes italokat illetően a sör jövedéki adója az eddigi 5 euró helyett júliustól 7 euróra, a bor pedig a mostani 35 euró helyett 40 euróra módosulna hektoliterenként.