2024. április 27., szombat

Óvoda 135 éve Topolyán

A Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény az idén ünnepli fennállásának 135. évfordulóját. A topolyai községben ugyanis 1886 óta foglalkoznak szervezetten az óvodáskorú gyermekekkel. Jelenleg a Bambi Iskoláskor Előtti Intézményhez tartozik a község területén található valamennyi óvoda. Tizenhárom épületben zajlik az óvodai nevelés és oktatás és esetenként a napközis ellátás is. Topolyán négy, míg a falvakban kilenc óvodai épületben működik óvoda.

Fényszárosi Fekete Tímea, az intézmény igazgatónője számolt be róla, hogy a járványhelyzethez igazodva ezen a héten, sajátos módon, de megünneplik az évfordulót. Hétfőn rajzoltak a gyerekek, ma sportnapot tartottak. Szerdán Óvodás ki mit tud volt programon, amikor a kicsik énekeltek, szavaltak, mesét mondtak, vagy más módon mutatkoztak be. Ma aszfaltrajzolás lesz a tervek szerint, csoportonként, több helyszínen. Pénteken karneváli felvonulás van tervben, aminek van hagyománya, de az idén a járványhelyzet miatt ezt is csak csoportokon belül rendezik meg.

Az igazgatónő azt is elmondta, hogy az egész hét egy humanitárius gyűjtés jegyében zajlik. A Kolibri óvoda növendéke, a kis Maja gyógykezelésére gyűjtenek. Minden épületben egy doboz van kihelyezve, ahova az adományokat lehet bedobni. Pénteken a szülői tanács képviselőinek jelenlétében fogják az adományokat a dobozokból kivenni.
Jelenleg a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény az egész községet felöleli 13 épületével, ebből négy a városban van, 9 pedig a község helyi közösségeiben. Mintegy 800 gyermekkel foglalkoznak 1-től 6,5 éves korig. A foglalkozás nyelvéről a szülők döntenek az iratkozásnál. A gyermekek 3-tól 6,5 éves korig angolul is tanulhatnak. A Bambi óvodásai a városban számos művelődési rendezvényen vesznek részt. Az intézmény fennállásának 125. évfordulója alkalmából megkapta a községi képviselő-testület Pro Urbe díját.

A KEZDETEKRŐL

A topolyai községben 1886 óta foglalkoznak az óvodáskorú gyermekekkel. Dr. Virág Gábor helytörténész korábban sokat foglalkozott a témával, helytörténeti kiadványokban dolgozta fel az oktatás, így az iskolák és a kisdedóvók történetét. Kérésünkre elmondta, hogy az óvodai nevelés kezdetei a XVIII. századig nyúlnak vissza. A külföldi „kisdedóvó” intézetek mintájára a történelmi Magyarországon is hamarosan hasonló intézeteket nyitnak. Kutatásai során olyan dokumentumokat talált, melyek szerint 1884-ben Topolya képviselő-testülete folyamodványt intézett gróf Zichy Nep. Jánoshoz, hogy bővítse ki egy tanteremmel az általa alapított és építtetett zárdaiskolát. Hosszú huzavona után a grófi pár beleegyezett, hogy a zárdaiskolában egy óvodát is nyissanak a topolyaiak. Így 1885 nyarán az apácák emeletes lakosztályával egyidejűleg egy óvodát is építtetett a grófi pár. Az óvoda 1885. szeptember 15-ére elkészült. Virág Gábor szerint ezt onnan tudhatjuk, mert Bóbics Károly plébános erről írásban beszámolt az érseki hatóságoknak: „Van szerencsém alázattal jelenteni; a miszerint kegyes egyházvédnökünk Gróf Zichy Nep. János és neje Báró Kray Irma Ő-Méltóságaik által, ez évben, To­polyán felállítatott s általam – a főtiszt, főegyházmegyei hatóságnak 1885-ik szeptember 15-én 2294-ik szám alatt kelt kegyes engedélye foly­tán – még október hó 15-én megáldott helybeli iskolanénék épületében lévő tágas kisdedóvoda intézeti terem e hó 27-én a község használatára ünnepélyesen átadatott; hol is 1886-ik év január hó elsejétől 150 kisded fog a tiszt, iskolanénék gondozása alatt oktatást nyerni...” – olvasható a korabeli dokumentumban.

Valójában három különböző óvodáról van tudomá­sunk, de a legjelentősebb a zárdai óvoda – emelte ki a helytörténész. Kutatásai szerint emellett Horváth Anna magánkezdeményezés formájában alapított óvodát, rövid ideig volt a helybeli nyilvános gyermekóvóintézet vezetője, távozását követően pedig Vass Ilona gyermekkertésznő vette át a helyét. Egy szintén a XIX. század végén keletkezett dokumentum tanúsága szerint Lévai Izortól (Lővy Izrael) pedig az izraelita óvoda ügyében fordul a megyei tanfelügyelőhöz. Tehát a kezdetekben már több óvoda is létezett Topolyán.