2024. április 27., szombat

Jobb feltételek a tanításhoz

Az oktatási intézmények épületfelújítását támogatja a tartományi kormány

A tartományi kormány tegnap 91 millió dináros támogatást osztott ki 62 oktatási intézmény felújítási és karbantartási munkálataira. A pénzbeli segítség a magyar nyelvű oktatás szempontjából is jelentős, hiszen a felújított épületek közül több intézményben magyar nyelven is folyik a tanítás.

A járványügyi helyzetre való tekintettel az idén rendhagyó módon szervezték meg a szerződések aláírását. Négy helyszínen adták/adják át a szerződéseket, hétfőn Pacséron, kedden Újvidéken, ma Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica), holnap pedig Nagybecskereken.

Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkártól megtudtuk, az idén a tetőszerkezet javítására, nyílászárók cseréjére, fűtési berendezések vásárlására, valamint a meglévő épületek karbantartására, illetve átalakítására lehetett pályázni.

– Februárban hirdettük meg a pályázatot. A titkárságra 211 pályázat érkezett be, sajnos csak 62 intézményt tudtunk támogatni. Ennek ellenére úgy gondolom, ez egy jó kezdet, és remélem, a jövőben bővebb eszközök állnak majd a rendelkezésünkre. A nagy számú jelentkezés azt bizonyítja, hogy Vajdaság-szerte szükség van az iskolák korszerűsítésére és felújítására. Az elmúlt években is támogattuk az iskolákat, viszont ez egy olyan dolog, amit folyamatosan követni kell és az igényekhez igazítani a pályázatainkat – tette hozzá titkár.

Kiemelte, a titkárság eltökélt szándéka, hogy jobb feltételeket biztosítson az oktatási intézményekben való élethez és munkához. Arra bátorította a községeket, oktatási intézményeket, hogy továbbra is pályázzanak, éljenek a lehetőséggel és használják ki a támogatásokat.

A péterrévei Samu Mihály Általános Iskola 620.000 dinárt nyert a titkárság pályázatán.

– Iskolánkban két épületben tanítanak. A pályázott összegből az új épület tantermeit fogjuk átfesteni. A munkálatok a nyári szünetben kezdjük el. A közeljövőben tervben van még a régi épület felújítása, valamint a tornaterem korszerűsítése is – mondta el Lehócki Tünde az iskola igazgatónője.

Lehócki Tünde (Dávid Csilla felvétele)

Lehócki Tünde (Dávid Csilla felvétele)

Az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola több mint 2,5 millió dinárt nyert a pályázaton.

– Az egyik épületünk 120 éves. A nedves falak nagy gondot okoznak, ezért a tantermek szigetelésére fordítjuk a megpályázott összeget. A munkálatok a lehető legrövidebb időn belül megkezdnek, hiszen azok a tanév ideje alatt sem zavarják majd a tanítás menetét – ecsetelte Horváth Zoltán igazgató.

Horváth Zoltán (Dávid Csilla felvétele)

Horváth Zoltán (Dávid Csilla felvétele)

A támogatásnak köszönhetően 40 általános és 12 középiskola, valamint 4 kollégium és 6 iskoláskor előtti intézmény épületét tudják részben felújítani. Az oktatás területén megvalósuló beruházásokra kiírt pályázatoknak köszönhetően, a tartományi oktatási titkárság 2017 óta több mint egymilliárd dinárt fektettek az oktatási intézmények által használt létesítményekbe.