2024. április 27., szombat

Kon: Enyhítések várhatóak az elkövetkező időszakban

Az előírások eredményeket hoznak, de világosan látható az is, hogy az oltakozás csökkentette a fertőzöttek számát, különösen a városokban – jelentette ki dr. Predrag Kon epidemiológus, írja a B92 hírportál.

A legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a vírus végtagbénuláshoz is vezethet. Dr. Vladislav Vukmanović, az Anya és Gyermekvédelmi Intézet orvosa elmondta, hogy a koronavírus egyik legsúlyosabb következménye a gyermekeknél az inflammatorikus szindróma.

Kon hozzátette, hogy egyes esetek bebizonyították, hogy ez is lehet következménye a vírusnak.

Már a kezdetektől fogva tudjuk, hogy minden korosztályt érint a betegség, csupán a klinikai tünetek változóak – mondta Kon.

Hozzátette, hogy az intézkedések eredményeket hoznak és az is kétségtelen, hogy a megnövekedett oltakozás csökkentette a fertőzöttek számát, különösen a városokban.

Láthatták, hogy amikor Belgrádban csökkenés volt tapasztalható, akkor az egész országban is megfigyelhető a fertőzés alacsonyabb aktivitása. Ezekben a napokban követni fogjuk, hogy vannak-e következményei az ünnepeknek – magyarázta Kon.

Szavai szerint Belgrád lakosságának 36 százaléka már megkapta a védőoltás második adagját, míg az egész ország területére levetítve ez az arány 28 százalék.

A fiatalok is kezdik felvenni az oltást, ami nagyon fontos, mivel ők adják át a legtöbbet – tette hozzá Kon.

Kihangsúlyozta, hogy az oltakozást a terhes nőknek is ajánlja, akik krónikus betegségekben szenvednek.