2024. április 26., péntek

Dr. Süli Endre tagja lett a brit Királyi Természettudományos Társaságnak

A vajdasági származású tudós az Oxfordi Egyetem tanára A brit Királyi Természettudományos Társaság (Royal Society) tagjává választották az Oxfordi Egyetem magyar származású matematikaprofess

Az 1660-ban alapított Royal Society a világ legrégibb és egyik legpatinásabb tudományos társulata, amelynek korábban Isaac Newton, Charles Darwin, Albert Einstein és Stephen Hawking is tagja volt. Süli Endre nagyon nagy elismerésnek tartja, hogy egy ilyen intézmény tagjává választották.

A beválasztása egy hosszadalmas, évek óta tartó folyamat eredménye lett. A tagság elnyeréséhez a tudományos munkák és publikációk benyújtása mellett két tag ajánlására is szükség van. A társaság egyik bizottsága nagyjából 800–1000 jelölt közül választja ki azt a néhány tudóst, akik bekerülhetnek a Royal Societybe. „A jelölteknek jelentős mértékben hozzá kell járulniuk a természettudományos ismeretek fejlődéséhez, beleértve a matematikát, a műszaki tudományokat és az orvostudományt” – áll a Royal Society oldalán. Idén 50 főt ért ez a megtiszteltetés.

Süli Endre 1956-ban született Kúlán, négyéves volt, amikor építőmérnök-magyar szakos tanár szüleivel Szabadkára költözött, a város gimnáziumában érettségizett. Belgrádban a Természettudományi Kar matematika tanszékén végezte egyetemi tanulmányait, majd e fakultáson lett tanársegéd, itt szerzett magiszteri titulust.

Doktori munkája elkészítéséhez Angliában pályázott ösztöndíjért, s ezt el is nyerte. Először Redingben, majd ottani professzora meghívására Oxfordban kutatott. Belgrádban szerezte meg a doktori címet. Oxfordba először előadást tartani hívták meg, majd a patinás, világhírű egyetem tanársegédje lett, ahol 5 év után kinevezték egyetemi tanárnak. Számos könyv, tanulmány szerzője, a világ több pontjára hívják előadást tartani. A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia 2009-ben választotta tagjai sorába.

Dr. Süli Endre fő kutatási területe a numerikus algoritmusok elemzése. Kutatásait olyan területeken alkalmazzák, mint a meteorológia és a repülőgépipar.