2024. április 27., szombat
EURÓPA-LIGA

Emery, a specialista

Csütörtökön este kiderült, hogy nem lesz mindkét európai kupasorozatban angol házidöntő, mivel a Villarreal a 2:1-re megnyert első mérkőzés után 0:0-val kihúzta a rendes játékidőt az Arsenal ellen idegenben. Mikel Arteta együttese valamivel direktebb játékot produkált hazai pályán, de a sárga tengeralattjáró semlegesítette ezeket az akciókat. Unai Emery, a Villarreal vezetőedzője igazi El-specialistának számít, hiszen a Sevillával egymást követő három évben diadalmaskodott a sorozatban, két éve pedig az Arsenalt is El-döntőbe vezette. A Villarreal most a bajnokságban is harcol az európai kupaszereplést érő pozícióért, de a döntőben sem lesz esélytelen a spanyol gárda.

A sárga mezesek ellenfele az a Manchester United lesz, amely már az odavágón eldöntötte a továbbjutás kérdését a Roma ellen. A Vörös Ördögök akkor 6:2-re nyertek, de a visszavágó ennek ellenére is izgalmas volt. Az olaszok nem adták fel a küzdelmet, s hiába vezettek Solskjær fiai 1:0-ra az első félidőben, a Farkasok végül 3:2-re nyertek. Az angolok fináléba kerülése egy percig sem volt kétséges, de a Roma tisztesen helytállt. A fővárosiak jövőre minden bizonnyal tiszta lappal indulnak, méghozzá új vezetőedzővel, a portugál José Mourinhóval. A kérdés már csak az, hogy a Roma megtartja-e hetedik, Konferencia-ligát érő pozícióját a Serie A-ban, vagy sem. Az Európa-liga döntőjét május 26-án rendezik Gdańskban, az UEFA bejelentése szerint 9500 néző előtt.

Németországban eközben a berlini Hertha a kéthetes karantén lejárta után folytatta bajnoki küzdelmeit: Dárdai együttese 3:0-s sikert ünnepelt a Freiburg ellen. A három pont begyűjtésével a Hertha elmozdult a kiesőzónából, ráadásul már öt meccse veretlen a Bundesligában!

El, elődöntő, visszavágó: Arsenal–Villarreal 0:0 (tj. a Villarreal 2:1-gyel), Roma–Manchester United 3:2 (tj. az MU 8:5-tel). Német bajnokság, a 30. fordulóban: Hertha–Freiburg 3:0.