2024. április 27., szombat

A britek választanak, a skótok izgulnak

A britek ma tartományi, helyhatósági és polgármesteri választásokon járulnak az urnák elé. Skóciában különösen nagy érdeklődés kíséri a voksolást; sokan a függetlenségpártiak győzelmére számítanak, és arra, hogy egy későbbi referendumon megszavazhatják a régóta követelt kiválást az Egyesült Királyságból.

Nagy-Britanniában ma tartják az első komoly politikai erőpróbát azóta, hogy a Konzervatív Párt 2019 végén elsöprő győzelmet aratott a parlamenti választáson. Ezúttal polgármester és helyhatósági képviselő-jelöltekre, valamint új tartományi vezetésre lehet voksolni.

A közvélemény-kutatási eredmények nem kedveznek a kormányzó konzervatívokhoz tartozó politikusoknak. A párt eddigi meggyőző előnye ugyanis 40 százalékra csökkent, így csak egy hajszállal előzi meg az ellenzéki Munkáspártot. A toryk legfeljebb azzal vigasztalódhatnak, hogy egy másik felmérésben 5 százalékkal vezetnek a legfőbb riválisukkal szemben.

A legnagyobb figyelem mégsem rájuk irányul, hanem Skóciára, ahol a (többi tartományhoz hasonlóan) a helyi parlamentbe is új tagok kerülnek. A választás fő kérdése pedig az, hogy a kisebbségben kormányzó, de régóta függetlenségpárti Skót Nemzeti Pártnak (SNP) ezúttal sikerül-e abszolút többséget szereznie, vagy koalícióra kényszerül a vele azonos nézeteket képviselő politikai erőkkel, elszakadáspárti képviselőkkel.

A párt 2011-ben abszolút többséget ért el (69 mandátumot szerzett), és három évvel később referendumot szervezett Skócia függetlenségéről. A többség azonban elutasította a kiválást az Egyesült Királyságból, amely akkor még az EU tagja volt. Azóta viszont az ország kilépett a közösségből, noha a skótok többsége ezt a kezdetektől fogva ellenezte, és legszívesebben ismét visszatérne az EU-ba, immár a saját független államuk polgáraként.

A 2007 óta folyamatosan kormányon lévő SNP és támogatói továbbra is ezzel kampányolnak, ám London hallani sem akar egy új függetlenségi referendumról. Ráadásul a szigetország törvényei értelmében kizárólag a központi (brit) kormány beleegyezésével írható ki referendum bármely tartomány alkotmányos és közjogi státusának esetleges megváltoztatásáról.

Az SNP áprilisban kiáltványban jelezte, hogy választási győzelme esetén 2023 végéig újabb népszavazást rendez Skócia önállóságáról. Közvélemény-kutatási adatok szerint a párt esélyei (a mai választáson) kiválóak az abszolút többség megszerzésére a 129 tagú törvényhozásban. Sőt egy felmérés szerint minden eddiginél jobb eredményt érhet el.

A lakosság azonban teljesen megosztott a függetlenség kérdésében. Az egyik fele támogatja, a másik elutasítja. Utóbbiaknak megfelel a jelen állapot, illetve az, hogy Skócia bő három évszázada az Egyesült Királyság része, és azon belül már jó ideje nagyfokú autonómiát élvez. Figyelemre méltó azonban, hogy a fiatalok 70 százaléka a kiválásra szavazna.

Az Egyesült Királyságot kormányzó konzervatívok pedig abban megosztottak, hogy milyen választ adjanak a skótok egyre kifejezettebb függetlenségi törekvéseire. Némelyek újabb jogkörökkel ruháznák fel a skót parlamentet, mások akadályozni igyekeznek még az újabb népszavazást is.