2024. április 27., szombat

A nem beoltottak nem tarthatnak igényt a bevételük után járó kártérítésre

A teljes bevétel kártérítésére, a koronavírussal való megbetegedés ideje alatt, csak azok az alkalmazottak tarthatnak jogot, akik felvették a védőoltást, valamint azok is, akik egészségügyi okok miatt nem tudják felvenni az oltást – derül ki a kormánynak ma meghozott döntéséből, miután elfogadták a 2020. április 2-án hozott rendelkezés kiegészítését, írja az N1 hírportál.

Ezek szerint a többi alkalmazott, aki koronavírusban betegszik meg, a betegszabadsága alatt a bevételének 65 százalékát kapná meg kártérítésként.

A kormány mai ülésén emellett elfogadták az immunizáció és a koronavírus terjedésének megállítása érdekében meghozott ösztönző rendeletet is, amellyel méginkább szeretnék motiválni a polgárokat, hogy felvegyék az oltást és ilyen módon gyorsabban elérhető legyen a nyájimmunitás.

Ennek célja, hogy megállítható legyen a járvány terjedése, az egészségügyi rendszer is visszatérhetne megszokott működési rendjébe, valamint a gazdaság is megnyílhatna. A ráadásnak számítandó pénzügyi segélyre, háromezer dinár értékben, azok a polgárok tarthatnak igényt, akik már felvették az oltást, valamint akik május 31-ig legalább az első dózist felveszik - áll a kormány által kiadott közleményben.

A tájékoztatásból az is kiderül, hogy június 1-je és 15-e között jelentkezhetnek a polgárok trezor oldalán erre a támogatásra. Hozzáteszik, hogy a jelentkezés határideje után azonnal megkezdődik a támogatás kifizetése, amely június végéig tart.

Az ülésen elfogadták a szerb és az Egyesült Arab Emirátusok kormánya közötti megegyezésről szóló memorandumot, amellyel lehetővé válik az oltás digitális igazolásának bevezetése. A közlemény szerint ennek köszönhetően a két ország utasai is könnyebben utazhatnak, valamint biztonságosabbá válik az utazás és a munkavégzés a járvány ideje alatt.