2024. április 27., szombat
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Szerbiának és Montenegrónak segíteniük kell egymást

Igor Mirović tartományi kormányfő tegnap Újvidéken fogadta Montenegró parlamenti és gazdasági küldöttségét.

– Szerbia és Montenegró két testvérország, évszázados baráti kapcsolatokat ápolnak. Vajdaság olyan keretet kíván létrehozni, amely tovább fokozza az együttműködést, valamint olyan kapcsolatokat hoz létre, melyekre mindkét ország büszke lehet – mondta Mirović a találkozó után.

A felek közös érdekű témákat vitattak meg, egyetértettek abban, hogy az idegenforgalmi ágazatban rejlik a legnagyobb lehetőség az együttműködés elmélyítésére, ugyanakkor kitűnő lehetőségek vannak a kultúra és a tudomány területén is.

– A jövőben minden olyan közös témát ki kell dolgozni, amely mindkét nemzet számára értékes, gondolok itt az egyházi örökségre, a nyelvre, a hagyományokra és mindazok megőrzése, ami az elmúlt évtizedek és évszázadok során ránk maradt – véli a tartományi kormányfő, aki kiemelte, hogy a Montenegróval való együttműködés nagyon fontos a tartomány számára, mivel az első tíz ország közé tartozik, ahová Vajdaság mezőgazdasági termékeket exportál.

Mirović szerint semmilyen politika nem ronthatja el a szerbiai és montenegrói emberek és a két nép kapcsolatát. A tartományi kormányfő megkéri a polgárokat, ha nem Szerbiában nyaralnak, akkor Montenegróban töltsék nyaralásaikat, mert ez nagy segítséget jelent az ott élő embereknek.

– Az idén egy rövid nyaralást töltök Herceg Noviban, az ott élők tiszteletet és támogatást érdemelnek – tette hozzá.

A küldöttséget vezető Simonida Kordić montenegrói parlamenti képviselő köszönetet mondott a szívélyes fogadtatásért, véleménye szerint a találkozó jó alapot biztosít a gazdasági kapcsolatok megerősítéséhez, és remek lehetőség arra, hogy meghívják az összes szerb polgárt a nyár folyamán Montenegróba.

– Meghatároztuk az együttműködés első lépéseit a Vajdasági Kereskedelmi Kamara, a Vajdasági Turisztikai Szervezet és a Morsko dobro társaság között, ami nagyon fontos a polgárok számára, mert további értéket teremt, valamint újabb lehetőséget kínál a kapcsolatok további megerősítésére is – mondta Kordić.

A találkozón részt vett Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár, Boško Vučurević, a Vajdasági Kereskedelmi Kamara elnöke, Nataša Pavlović, a Vajdasági Turisztikai Szervezet igazgatója, Maja Vukićević és Danijela Đurović montenegrói parlamenti képviselők, Mladen Mikijelj, a Morsko dobro társaság igazgatója, valamint Ana Zambelić Pištalo, Herceg Novi kulturális és oktatási titkára.