2024. március 29., péntek

Đerlek: Cél a hárommillió beoltott elérése június végéig

A cél az, hogy Szerbiában június végéig hárommillió polgárt oltsunk be – jelentette ki Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára, majd hozzátette, hogy jó ötletnek tartja Aleksandar Vučić elnöktől, hogy minden 16 éven felüli polgár, aki felvette a védőoltást, további háromezer dináros támogatást kapjon, írja a Vajdasági RTV.

Az államtitkár a K1 televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy senki sem gondolt arra, hogy fizzessen a polgároknak az oltakozásért, de ez egyfajta elégtétel is.

Elmondta, hogy a Nemzeti Immunizációs Bizottság az akciótervében különféle módszerek vannak belefoglalva a motivációra és a védőoltás népszerűsítésére is, amely önkéntes alapokon nyugszik.

– Idáig kiváló eredményeket értünk el, de addig a mágikus számig és a nyájimmunitás elérésééig még sok van hátra – jelentette ki Đerlek, majd hozzátette, hogy a napokban a polgárok értesítve lesznek arról, hogyan fog működni a háromezer dináros segély kifizetése.

Đerlek, aki egyúttal a Nemzeti Immunizációs Koordinációs Testületének elnöke is, elmondta, hogy idáig 1.570.000 polgár lett újraoltva, az első adagot pedig már 2.050.000 ember vette fel.

– Távol vagyunk még a bűvös számtól, szükségünk van még két hónapra és másfél millió emberre, hogy elérjük azt, amit szeretnénk és amiben reménykedünk. Ez pedig nem más, mint hogy június végéig elérjük a hárommillió beoltottat. Ez nagyjából a teljes felnőtt lakosság 55 százalékát jelenti. Mindent megteszünk, hogy sikerüljön – mondta Đerlek.