2024. április 27., szombat

Közelednek a választások

Már jövő márciusban a szavazóurnák elé járulhatunk

Jövő márciusban vagy áprilisban tarthatják meg az államfőválasztást – mondta el Aleksandar Vučić köztársasági elnök a Blic napilap ünnepi számában megjelent interjújában. Hozzátette, hogy eddig három lehetséges dátumot határoztak meg. Arra a kérdésre, hogy külön tartják-e meg az államfő- és a többi esedékes (belgrádi, esetleg előrehozott köztársasági parlamenti) választást, Vučić elmondta, nem látja szükségét ennek.

– Ha hallok megfelelő érveket, készen állok arra, hogy beszéljünk róla. Azonban nem szedhetik szét azt, ami a törvény szerint, meghatározott időpontban következik be – nyilatkozta az elnök.

Vučić az interjúban kitért arra is, hogy Szerbiának igen nehéz elfogadni azt, ami a Koszovóról szóló vitairatban (ún. non-paper) van, ez a vitairat azonban sokkal jobb, mint Ahtisaari terve, vagy minden, amit eddig kaptunk. Hozzátette, hogy a Mitrovicáról szóló részek mégis elfogadhatatlanok.
– Mitrovica az egyetlen olyan város, amelyet a szerbek irányítanak, és most el akarják venni tőlük. Emellett vannak más gondok is. A dokumentumot egy hozzáértő személy állította össze. Biztosan nem lesz könnyű feladatunk – mondta az államfő.
Vučić kiemelte, hogy ha az ország ilyen tempóban fejlődik tovább, mindenkinél gyorsabban a régióban, másra nem is lesz szükségünk.
– Ezért sem hagyhatjuk, hogy provokáljanak bennünket. Szeretném, ha nemcsak két évre, de legalább 50 évre megjegyeznének, mint azt az elnököt, aki a legtöbb kórházat, klinikai központot, egészségházat, regionális és autóutat, vasutat, múzeumot, színházat építette – nyilatkozta Vučić.