2024. április 27., szombat

Negyvenegy esztendeje hunyt el Tito

A mai napon negyvenegy évvel ezelőtt Ljubljanában elhunyt a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság örökös elnöke, Josip Broz Tito. Az elnök 1980. május 4-én 15.05-kor hunyt el a ljubljanai Klinikai Központban, három nappal a 88. születésnapja előtt.

Titót még januárban vették fel kezelésre a kórházba, mivel keringési problémák merültek fel nála. A halála előtt a lábát is amputálták, amelybe nem egyezett bele, amíg eszméleténél volt. Február közepétől mesterséges kómában volt. A Tito haláláról szóló hírt a Belgrádi Televízió egykori bemondója, Miodrag Zdravković közölte a nyilvánossággal.

Az elnök földi maradványait tartalmazó koporsó másnap kék vonattal érkezett Ljubljanából Zágrábon kersztül Belgrádba. Három nappal később a temetésén 700 ezer ember gyűlt össze. A világ 128 országából 209 képviselő volt jelen. Ez volt a 20. század legnagyobb temetése, amelyen egy államférfit gyászoltak.

Az el nem kötelezettek mozgalmának tagjai közül harmincegy elnök, huszonkét kormányfő, négy király, hat herceg és tizenegy nemzeti parlamenti elnök rótta le kegyeletét a megboldogult elnök ravatala előtt. A hidegháború által kettéosztott világ mindkét táborából érkeztek államférfiak a temetésre.

A kegyeletadáson olyan neves történelmi személyiségek voltak jelen, mint Margaret Thatcher, Walter Mondale, az USA egykori alelnöke, Indira Gandhi, Hosni Mubarak, Saddam Hussein, Leonid Brezsnyev, Nicolae Ceaușescu és XVI. Gusztáv svéd király.

Titót a Dedinje városrészben lévő Virágházban helyezték örök nyugalomra, ahol 2013 óta a felesége, Jovanka is nyugszik.