2024. március 28., csütörtök

Legyünk tekintettel a növényekre és az állatokra!

A majális nagyobb odafigyelést igényel a természetvédők részéről is

A majálist a legtöbb polgártársunk igyekszik a természetben eltölteni. Remek alkalom ez arra, hogy közelebbről is megfigyeljük vidékünk növény- és állatvilágát, viszont sokan nem vevők a természeti értékeinkre, és hangos zenével, szemeteléssel igyekeznek magukra vonni az emberek figyelmét.

A Palics–Ludas Közvállalat öt védett területet kezel, és ezek közül három rendkívüli népszerűségnek örvend a majálisozók körében. A közvállalat képviseletében Szekeres Ottó természetvédelmi őr nyilatkozott lapunknak.

Három védett területünk nagyon népszerűnek mondható a majálisozók körében. A leginkább látogatott a Palicsi-tó és környéke, de a Ludasi-tó és a Szabadkai Homokvidék, az erdők is nagyon közkedvelt helyek. A Palicsi-tó helyi védettség alatt van, vagyis a város helyezte védelem alá, a Ludasi-tó első kategóriás védelmet élvez, míg a homokvidék második kategóriájú védelem alatt áll. Régebben a Szelevényi-erdő is rendkívül populáris volt, mára azonban vesztett a népszerűségéből; ott szigorú szabályozás van életben. Minden védett területnek több zónája van. Az első a legszigorúbban védett, míg a harmadik a legkevésbé. Az első zónákba tilos a belépés, és ezt minden védett területen táblák jelölik, a főbb útvonalakon táblák vannak, amelyek ezt jelzik. Elméletileg mindenhol tűzgyújtási tilalom van, de azzal is tisztában vagyunk, hogy ezt május elsején szinte senki sem tartja be. A szemeteléssel kapcsolatban az a tapasztalatunk, hogy vannak olyan csoportok, amelyek összeszedik a szemetet és el is viszik, vannak, akik zsákokba szedik és kint hagyják, de vannak olyanok is, akik még csak össze sem szedik. Ha valakinek nem esik nehezére kivinni a tele sörösdobozokat, akkor az üres dobozokat ugyanúgy meg lehetne fogni, és elvinni legalább a legközelebbi szemeteskukáig, sokkal jobb helyen van ott, mint az erdőben – fogalmazott Szekeres Ottó.

Szabadka környékén számos vonzó hely található

Szabadka környékén számos vonzó hely található

A szemetelés mellett a madarak nyugalmának megzavarása is gondot jelent, ugyanakkor a védett növények is nagyobb odafigyelést igényelnek.

A természetvédelmi területeken nagy problémát szokott okozni a hangoskodás. Május elsején már javában költenek a madarak, és fontos, hogy ha a majálisozók tiltó táblát látnak, vegyék figyelembe, mert a természetvédelmi őrszolgálat körbejárja ezeket a területeket. A növényekkel kapcsolatban el kell mondani, hogy ilyenkor már nagyban virágoznak. A védett növények, és az olyan növények, amelyek ugyan nem védettek, de védett területen nőnek, mindegyikét tilos begyűjteni. Ha virágzó árvalányhajat, vagy törpe nőszirmot látunk, nem szabad leszedni – mondta beszélgetőpartnerünk.

A Palics–Ludas Közvállalat természetvédelmi őrei az előttünk álló hétvégén fokozottan figyelnek a természeti értékek megőrzésére.

Mivel kevés őrrel rendelkezünk, ezért péntek délutántól kedd estig mindannyian ügyeletben leszünk. A terepet is járjuk, és ha nem is vagyunk a terepen, telefonon mindannyian elérhetőek vagyunk. A majálist megelőzően kijelöljük azokat a helyeket, ahova tilos bemenni, felújítjuk a táblákat, sorompókat rakunk. A majális ideje alatt pedig folyamatosan ellenőrizzük, hogy ezekre a területekre ténylegesen ne jusson be senki, ezeket a részeket intenzívebben járjuk. Az erdőket és az erdőben majálisozókat a Vajdasági Erdők ügyeletesei ellenőrzik. Sajnos a majálist követően a szeméttakarítás következik, ami egy több napos feladat, és amit a Vajdaság Erdei munkatársaival szoktunk elvégezni – nyilatkozta Szekeres Ottó, aki azt is elmondta, hogy szemétszedési akcióikhoz az utóbbi időben egyre több civil szervezet csatlakozik.

Beszélgetőpartnerünk végezetül kifejtette, hogy a természetben legyünk figyelemmel a környezetünkre.

Tudjuk, hogy a majálisozók nem azért mennek ki a természetbe, hogy gyönyörködjenek a természetben, hanem bulizni akarnak. Egyébként van mit látni, vannak olyan növények, amik most virágoznak, mint például a törpe nőszirom, a homoki nőszirom, és még mindig virágzik a tavaszi hérics. Ha kimegyünk a természetbe, legyünk tekintettel a szomszédainkra. Védett területen a növények és az állatok a szomszédaink, és nem szokták meg azt, hogy mellettük üvölt a rádió, hangoskodnak az emberek, és hogy éjszaka ég a tűz. Ha el is fogadjuk, hogy nagy zavart okozunk a természetben, amennyire csak lehet, próbáljuk minimalizálni azt – mondta Szekeres Ottó.