2024. április 25., csütörtök

Mindaz, ami Vajdaságot értékké teszi

Megjelent a Kincses Kalauz című kiadvány – A könyvbemutató az online térben valósult meg

Tavaly, a Nemzeti Összetartozás évében jelent meg a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet legújabb, Kincses Kalauz – Tájhangok és kalandozás a vajdasági magyar tájban című kiadványa. Ennek bemutatójára csütörtök este került sor az online térben. A kötetben 24 szerző, valamint mintegy 60 képzőművész és fotós alkotásai találhatók, amelyek Vajdaság természeti és művészeti szépségeit, épített és szellemi örökségét mutatják be. A beszélgetést Lukács Lilla, a VM4K munkatársa vezette. Elsőként Lovas Ildikó, a VM4K vezetője, a könyv ötletadója és egyik szerzője osztotta meg az érdeklődőkkel a Kincses Kalauz keletkezéstörténetét.

– Évekkel ezelőtt született meg az, hogy gyűjtsünk össze minden fontos vajdasági értéket. Úgy gondoltuk, hogy nem lehetetlen feladat mindezt véghez vinni. Így született meg a Kincses Kalauz, amelynek az évek folyamán alakult a tartalma, a stílusa és azok a témák is, amelyek belekerültek. Nagyon sok ember részt vett ebben a munkában – erről tanúskodik a kötet névjegyzéke. Sokat változott a könyv 2012 óta, mire eljutottunk oda, hogy közzétettük a VM4K online felületén. Akkor már három-négy éve dolgoztunk rajta. A VM4K és a VMMI munkatársain kívül több külső szerzőt is meg tudunk mozgatni. Ennek köszönhetően nyolc hónapnyi munka után készült el a kiadvány – mondta el a Lovas Ildikó.

A könyv első részének összeállításában, szerkesztésében Vázsonyi Csilla, a VMMI munkatársa vett részt. Mint az online könyvbemutatón elmondta, ez a rész nem a turisztikai brosúrákra, hanem a klasszikus útleírások hangulatára emlékeztetheti az olvasót.

–  Több régióra bontottuk Vajdaságot, és ezekhez adtuk hozzá az elképzelt vagy lehetséges útvonalakat. Sorra vettük a természeti, a kulturális és a közösségi értékeket is. Ez a rész egy kicsit magába foglalja a többi fejezet tartalmát, hiszen földrajzilag elhelyezi ezeket az értékeket. Elég sok utánajárást, kutatást igényelt az, hogy megtaláljuk és összeírjuk mindazt, hogy mit érdemes megnéznie azoknak, akik egy-egy vajdasági településre látogatnak. Az intézményekről szóló fejezet az egyik legszisztematikusabb rész, amely a könyvtárainkról, levéltárainkról, múzeumainkról, színházainkról szól. Az értékek mellett arra is koncentráltunk, hogy bemutassuk a tovább élő hagyományokat – hangsúlyozta Vázsonyi Csilla.

Gondi Martina, a VMMI igazgatója, a könyv egyik felelős kiadója hozzáfűzte, hogy Magyarországon indult meg a helyi értékek gyűjtése, és mindez a Hungarikum Bizottság által terjed el. Ennek a kezdeményezésnek köszönhetően Vajdaságban is megindult a helyi értékek gyűjtése.

– A Kincses Kalauz nem a helyi értéktárakról szól. Nehéz mindenre kitérni, és úgy összeállítani egy kiadványt, hogy ne hagyjunk ki fontos dolgokat. Szerencsére olyan emberekkel tudtunk együtt dolgozni, akik a saját településük vagy egy-egy témakör kiváló ismerői. A művelődési, gasztronómiai, közösségi értékeken kívül azok a tartalmak is szerepelnek a kötetben, amelyek a szépirodalomhoz és a magas művészetekhez tartoznak. Ezek az alkotások mindig is meghatározók voltak a régióban. A kortárs kultúra is nagyon fontos, és érdemes bemutatni – emelte ki Gondi Martina.

A kiadvány műszaki szerkesztője és arculattervezője Blaskó Árpád, a szabadkai Kortárs Galéria igazgatója volt.

–  Ez egy olyan kötet, amelyre nem lehet pontot tenni. Reméljük, hogy második kiadása, valamint folytatása is lesz. A közösségünk fejlődésével ez a kötet is fejlődni fog. Úgy érzem, hogy sikerült elérnem azt az átláthatósági formát, amely elnyeri az olvasók tetszését. Remélem, hogy a kötet számukra is élvezetes olvasmány lesz – mondta Blaskó Árpád.

Szalai Andrea, a VM4K munkatársa szerint a kötet különlegessége az, hogy minden területről szemezhet az olvasó, és mindenki megtalálhatja benne az érdeklődési területének megfelelő tartalmakat.

A Kincses Kalauz – Tájhangok és kalandozás a vajdasági magyar tájban című kötet megvásárolható a szabadkai VM4K-ban. Ára 1800 dinár. Érdeklődni az office@vm4k.org.rs e-mail-címen, vagy a 024/672-110-es telefonszámon lehet hétköznap 9 és 16 óra között. A beszélgetés a VM4K Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján és honlapján tekinthető meg.