2024. április 27., szombat

A legaktívabb és legkörnyezettudatosabb intézmény

Zöld Tündér díjban részesült a szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskola

A magyarországi ZöldOkos Kupa egy többfordulós verseny, amely a környezetvédelem és a fenntarthatóság témakörével foglalkozik. A Kárpát-medencei szintű megmérettetésen tavaly összesen 1058 csapat 3174 diákja vett részt. A Kárpát-medencei döntőt október 16-án rendezték meg a Zoom platformon – nyolc csapat részvételével. A szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskola tanulói, Barna Alíz, Özvegy Tamara és Perušić Alina, vagyis a Ledlámpák csapat tagjai is közöttük voltak, akik ötödik helyen végeztek. A diákokat Besnyi Izabella biológiatanárnő készítette fel. Emellett a szabadkai iskola a tavalyi Fenntarthatósági Témahét keretében elnyerte a Zöld Tündér díjat a 2020. év legaktívabb iskolájaként.

Barna Alíz, Özvegy Tamara és Perušić Alina (Fotó: Gergely Árpád)

Barna Alíz, Özvegy Tamara és Perušić Alina (Fotó: Gergely Árpád)

Besnyi Izabellától megtudtuk, hogy a Fenntarthatóság Témahét felhívásában több környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitás szerepel. Ezek általában helyi jellegűek. Az iskolának ezek közül a fenntarthatósággal kapcsolatos műhelymunkákat sikerült megvalósítania.

– A szervezők érdekes óravázlatokat, ötleteket adnak ezekhez az aktivitásokhoz. A Fenntarthatósági Témahét minden évben egy-egy környezetvédelemmel kapcsolatos téma köré épül, például a hulladék újrahasznosítása, a klímavédelem… Az idei kiemelt téma a fenntartható öltözködés. Ezzel kapcsolatban a diákjaink posztereket, plakátokat készítettek. A versenyben résztvevő tanulókat olyan feladattal bíztam meg, amelyekben tehetségesek, és amelyeket szívesen elvégeztek. Volt, aki plakátot készített, verset vagy fogalmazást írt. A gyerekek ezt nagyon élvezték. Egy ismeretterjesztő előadást is szerveztem a diákoknak. Meghívtam Szabadka Város Környezetvédelmi Szolgálatának vezetőjét, Žika Rehet.

A Ledlámpák csapata az érmekkel és az ajándékokkal (Fotó: Gergely Árpád)

A Ledlámpák csapata az érmekkel és az ajándékokkal (Fotó: Gergely Árpád)

Szabadka és környékének környezetvédelemmel kapcsolatos kérdéseiről beszélt a tanulóknak. Ennek során igyekeztünk betartani a járványügyi intézkedéseket. Beszélgetéseket is tartottunk a környezetvédelmi témákról. Végül összegeztük az iskolai aktivitásokat, és elküldtük a szervezőknek. Ez alapján döntötték el, hogy kinek vagy mely iskolának ítélik oda a Zöld Tündér díjat. Ezt minden évben azok kapják, akik a legtöbbet hozzátettek a Fenntarthatósági Témahét során megvalósuló programok szervezéséhez. A 2020-as évre vonatkozóan iskolánk nyerte el ezt az elismerést. Nemrég tartották meg az online díjátadót, amelyet élőben, a számítógép előtt lehetett követni – emelte ki Besnyi Izabella.

Ez a plakát a Fenntarthatósági Témahétre készült

Ez a plakát a Fenntarthatósági Témahétre készült

Azt is elmondta, hogy az iskola tanulói az idén is részt vesznek a ZöldOkos Kupán, amelyet nagyon szeretnek, és mindig nagy lelkesedéssel várják a feladatokat. A járványhelyzet miatt ősszel tartották meg a tavalyi verseny döntőjét. A többfordulós megmérettetés az online térben valósult meg. Ennek során a diákok fenntarthatósággal kapcsolatos feladatokat kapnak, amelyeket vissza kellett küldeniük. A szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskola hat csapatából kettőnek sikerült továbbjutni az első három online fordulón a megyei (vajdasági) és a regionális (határon túli) fordulóba. Ezek a diákok a Ledlámpák csapat tagjai, vagyis Barna Alíz, Özvegy Tamara és Perušić Alina, valamint a Virág csapat (Bicók Melissza, Özvegy Dianna, Rizsányi Melánia) voltak. A Ledlámpák csapat első helyen végezett a regionális fordulón, így bejutott a Kárpát-medencei döntőbe a legjobb nyolc közé. Az októberben megszervezett döntőn a szabadkai tanulók ötödik helyen végeztek. A csapat tagjai egy-egy újrahasznosítható anyagokból készült tanszercsomaggal – füzettel, uzsonnásdobozzal, íróeszközökkel lettek gazdagabbak. Korábban, a regionális forduló első helyezettjeiként egy-egy aranyérmet és könyvjutalmat is kaptak.

Özvegy Tamara, a Ledlámpák csapat versenyzője elmondta, hogy a többiekkel jól érezték magukat az online fordulók során.

Besnyi Izabella (Fotó: Gergely Árpád)

Besnyi Izabella (Fotó: Gergely Árpád)

– A csapatban mindenkinek megvolt a maga feladata. Sokat tanultunk a fenntarthatóságról és a környezetvédelemről. Érdekes és újdonság volt számunkra, hogy a verseny fordulóit online tartották meg. Internetes honlapokon és különböző könyvekből, újságokból tudtunk utánajárni az információknak – mesélte a nyolcadikos tanuló.

Branka Bešlić, az iskola igazgatónője lapunknak nyilatkozva elmondta, igyekeznek arra ösztönözni a diákokat, hogy minden területen képviseljék az iskolát a tanulmányi versenyeken. Büszkék arra, hogy a tanulók nagyon jó eredményeket értek el a ZöldOkos Kupán és arra is, hogy a Zöld Tündér díjnak köszönhetően öregbítették az intézmény hírnevét.

A szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskola épülete (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskola épülete (Fotó: Gergely Árpád)

– Az elmúlt egy év során több tanulmányi versenyen is sikeresen szerepeltek a diákjaink. Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy minél minőségibb oktatást biztosítsunk számukra. Nemcsak azon vagyunk, hogy megfelelően felszereljük az iskolát, hanem az épületet is karbantartjuk. Nemrég felújítottuk az illemhelyeket, az iskola tetőszerkezetét. Fontosnak tartjuk, hogy jó környezetben tanuljanak a diákok. Ezenkívül az iskolai napközi is a tanulók rendelkezésére áll, és ebédet is kapnak az itt-tartózkodásuk során. Nagy figyelmet fordítunk a tanórán kívüli oktatására is, különösen az alsó évfolyamokon. Szeptembertől a számukra német és angol nyelvből is tartunk szakköröket. Matematikából is szakkörön és műhelymunkán vehetnek részt a tantárgy iránt érdeklődő tanulók. Jövőre fogjuk ünnepelni az intézmény fennállásának 130. évfordulóját. Büszkék vagyunk a diákjainkra, és arra törekszünk, hogy mindenben támogassuk őket – emelte ki az igazgatónő.