2024. április 27., szombat

Fából vaskarikát

Az innovációk jövedelmeztetését szorgalmazza a StarTech program – Millió dollárra pályázhatnak a szerbiai újítók

A tartományi gazdasági titkárság szervezésében tegnap bemutatták az innovatív ötleteket támogató StarTech programot, amely a kis- és középvállalkozók újításait, valamint a digitális korszerűsítést szorgalmazza. A NALED (Helyi Nemzeti Gazdaságfejlesztési Szövetség) által koordinált hároméves program célja, hogy meggyorsítsa a szerb cégek fejlődését, és átalakítsa a primáris mezőgazdaságon és kisarányú feldolgozáson alapuló hagyományos gazdaságot egy digitális alapokra helyezett, a tudományos újításokra és a kivitelre összpontosító törekvéssé.

A társadalmilag felelős vállalatok jövőjét alapozza meg az Ötlettől a csillagokig elnevezésű program – mondta a bemutatón Nenad Ivanišević tartományi gazdasági titkár, aki szerint a magánvállalkozók digitális korszerűsítése a gazdasági fejlődés záloga. Fontos, hogy a vajdasági vállalkozók nyitottak legyenek a változtatásokra és az újításokra, a járvány utáni időszakban ugyanis a digitálisan fejlett cégeké lesz a jövő – hangsúlyozta a titkár.

ÉRTÉKESÍTENI KELL AZ ÖTLETET

Szerbiában nincs hiány újításokból és ötletekből: az itteni emberek rá voltak kényszerítve ugyanis arra, hogy fából vaskarikát gyártsanak, azaz a semmiből valamit, a kicsiből pedig sokat teremtsenek – válaszolta Milivoje Jovanović, a StarTech programigazgatója arra a kérdésünkre, hogy az innovációk szempontjából országunkat hol helyezné el a nemzetközi piacon.

A bemutatón számos újvidéki tudományos közösség is részt vett (Fotó: Dávid Csilla)

A bemutatón számos újvidéki tudományos közösség is részt vett (Fotó: Dávid Csilla)

– A program életbe léptetését megelőzően a NALED-dal együttműködve egy felmérést végeztünk, amelyből kiderült, hogy az újító ötletek terén kimagasló eredményeket érünk el Szerbiában. Ugyanakkor ezen ötletek értékesítésével igencsak alul maradunk nemzetközi viszonylatban. Nagyon sok olyan újítónk van, aki sohasem gondolt arra, hogy az innováció levédésével széleskörűen is piacra dobhatja ötletét. Az egyetemeken kidolgozott újítások ritkán kerülnek át a gyártósorra, és a tudományos vívmányok sem erősítik a gyakorlatot. Az a célunk, hogy a vállalkozóinkat az újításaik értékesítésére ösztönözzük. Ezzel ugyanis jelentősen növelhető a teljesítőképesség, ami pedig versenyképességet szavatol mind a hazai, mind a külföldi piacon is.

Jovanović hangsúlyozta, hogy a StarTech program keretében szorgalmazzák a szerbiai kis- és középvállalkozók digitális fejlődését is. A programban egyaránt részt vehetnek azok, akik csak most kezdenének foglalkozni az újításokkal, és azok a nagyobb cégek is, amelyek az innovációval már a nemzetközi piac meghódítására készülnek, és hozzájárulnánk az ország kivitelének növeléséhez. Fontosnak tartják a pályázók társadalmi felelősségvállalását is, így külön méltányolják, ha a projekt az új munkahelyek létesítésére is kiterjed – fogalmazott a programigazgató.

MEGNYÍLT AZ ELSŐ PÁLYÁZAT IS

Az ötmillió dollár értékű programot a NALED koordinálja, a megvalósításhoz szükséges eszközöket pedig a Philip Morris vállalat biztosította. A hároméves projekt keretében kiírták az első ciklus pályázatát is. Március 31-étől június 4-éig a mikro-, kis- és közepes vállalatok mellett a legfeljebb öttagú csoportba tömörülő magányszemélyek is átadhatják az innovatív ötleteken alapuló üzleti terveiket – ismertette a kiírást Dušan Vasiljević, a NALED vállalkozásokkal és befektetésekkel foglalkozó osztályának igazgatója.

– A hangsúly az innováción van, de az újításokat a lehető legszélesebben értelmezzük. Előnyt élveznek a globális szintű innovációt előirányzó üzleti tervek. Pozitívumnak számít az is, ha társadalmilag hasznos projektről van szó, azaz kapcsolódik a környezetvédelemhez, vagy éppen társadalmilag veszélyeztetett csoportokat mozgat meg. Külön hangsúlyt fektetünk arra, hogy az innovációk mögött tudományos közösségek álljanak, a program ugyanis elsősorban a tudomány és a gazdaság közötti kapcsolat megerősítését szorgalmazza.

Az újítók összesen 1 millió dollárra és 1000 óra szakmai támogatásra pályázhatnak. A kiírásra a kezdő vállalkozók 15.000–25.000 dollár értékű projektekkel pályázhatnak, 10 százalékos önrésszel. A vissza nem térítendő támogatást a kis- és középvállalkozók 25.000–50.000 dolláros költségvetésű innovatív tervekkel pályázhatják meg: az ő esetükben 20 százalékos önrészt követel a kiírás. A kivitel korszerűsítését és az új munkahelyek teremtését célzó projektek esetében viszont 30 százalékos önrészt kér a pályáztató ahhoz, hogy támogassa az 50.000-100.000 dollár értékű újítást.

A sikeres pályázók a pénzbeli támogatás mellett az odaítélt összeg 10 százaléka értékében szaktanácsadási utalványokat is kapnak, amiket üzleti tervek és reklámanyagok kidolgozására, piackutatásra, szabadalmi tanúsítványok megszerzésére, de informatikai, jogi, könyvelési és üzleti tanácsadás költségeinek lefedésére is felhasználhatnak.

A pályázók már az üzleti terv kidolgozásakor is kérhetnek segítséget: az erre vonatkozó kérelmet április 30-áig adhatják át a www.startech.org.rs oldalon, de kérdéseikkel fordulhatnak a NALED tanácsadóihoz is a 0800 000020-as telefonszámon vagy az info@startech.org.rs e-mail-címen is. Az újító ötleteket tartalmazó üzleti terveket június 4-éig lehet átadni: a kiválasztottak szeptember folyamán mutathatják be projektjeiket, és ekkor teszik közzé a sikeresen pályázók névsorát is.