2024. március 28., csütörtök

Mindenkinek hiányzik a klasszikus oktatás

Véleménycsere a távoktatásról

A távoktatás tapasztalatairól tartott előadást a pedagógusoknak Vicsek Annamária oktatási államtitkár a székvárosi Apáczai Diákotthon fiúkollégiumában szombaton délelőtt.
– A távoktatásból leszűrt tapasztalatokat egy olyan fenntartható meg egy olyan készenléti állapotnak a megteremtésére használjuk most, ami bármelyik pillanatban lehetőséget biztosít arra, hogy átálljunk a távoktatásra, amennyiben erre szükség lenne – mondta az államtitkár asszony.
Az időszerű téma kapcsán a pozitívumok mellett beszélt arról, hogy mi okozott nehézségeket, amikor az élő oktatásról át kellett térni a távoktatásra. Említette az oktatási rendszer felkészületlenségét, az IKT infrastruktúra fejletlenségét a családokban, iskolában, a tanárok otthonában egyaránt, továbbá hogy gyakran halmozott nehézségként élte meg a diák és a szülő azt, hogy a tanár egyben szülő is. Problémát jelentett a digitális kompetenciák hiánya diák, tanárok, szülők körében egyaránt. Továbbá a távoktatás terén megnyilvánult a tanárok kompetenciájának hiánya, a tudás és a gyakorlat hiánya a távoktatás módszertanában.
Az interaktív beszélgetésre az áprilisi TANOM Fejlesztő Program keretében került sor, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében. Az egészségügyi rendelkezésekkel összhangban csak kisebb számú érdeklődő vehetett részt a rendezvényen, a többiek az előadást a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének Facebook-oldalán kísérték figyelemmel, és tehettek fel kérdéseket. „Hiányzik mindenkinek a klasszikus oktatás" – hallottuk a pedagógusoktól.
A teljes távoktatásról visszatérve a kombinált oktatásra időszerű volt megosztani a tapasztalatainkat egymással a témával kapcsolatban – fogalmazott Szedlár Ágnes, a VMPE programokkal megbízott titkára.

@fo= Szedlár Ágnes
@kép2=Vajdasági pedagógusok az interaktív előadáson