2024. április 27., szombat
BIRKÓZÓ-EB, VARSÓ

Máté bizonyíthat

A sportághoz értő emberek már tudják, hogy ez előtt az Eb előtt is (olimpia!) nagyjából csak azok a versenyzők döntenek a kontinensviadalon való részvétel mellett, akik az ötkarikásra már kiharcolták a részvételi jogot, és (vagy) fel akarják mérni jelenlegi formájukat. Ha ezt tudjuk, akkor nem kell sajnálni a ma szőnyegre álló Nemes Máté (67) sorsolását, mert nem könnyű, de mégiscsak világbajnoki érmesről van szó. A zentai az azeri Rusztamovval kezd, majd minden bizonnyal az orosz Kabalojevval folytatja… Sajnálni tehát az olimpiára szintén kijutott Sastin Marinannát sem lehet, mert ő bejutott a tegnapi döntőbe, de előtte mindkét ellenfele feladta a meccset… Sastin a fináléban nem tudott nyerni, így ezüstérmes lett.

Tegnap egyébként a szerbiai honosított Zurabi Datuanasvili (87 kg) bebizonyította, hogy továbbra is súlycsoportja egyik legjobbja, hiszen a negyeddöntőben legyőzte a súlycsoport világbajnoki címvédőjét, a háromszoros Európa-bajnok ukrán Belenyukot, lapzártánk után pedig a német Kudlával küzdött meg a döntőért. Ha nyert, úgy a „dán” Biszultnov és a fehérorosz Maszkevics párharca győztese ellen léphet harcba a harmadik kontinensviadali címéért.

Néhány szót fontos az azeri Marija Sztadinikrók is ejteni, hiszen a 32 éves versenyző összességében a 11. Európa-bajnoki titulusát (8 felnőtt!) szerezte meg, s számára csak az a kérdés, hogyan nyerjen olimpiát, japánt legyőzve.

Bajnokok, nők, 50 kg: Marija Sztadnik (azeri). 55 kg: Sztalvira Orsus (orosz). 59 kg: Biljana Zsivkova (bolgár). 68 kg: Koumba Larroque (francia). 76 kg: Epp Mäe (észt).