2024. április 27., szombat

Stabil a lélegeztetőgépen lévő kisfiú állapota

A koronavírus-járvány kezdete óta a niši Klinikai Központ gyermekosztályán mintegy hatszáz különböző korosztályú gyermeket kezeltek

A niši Klinikai Központ covid gyermekkórházában jelenleg tizenöt pácienst kezelnek, a lélegeztetőgépen lévő gyermek állapota viszont stabil – jelentette ki dr. Jelena Vojinović immunológus, írja a Szerbiai RTV.

– A kisfiú még mindig lélegeztetőgépen van, nem szeretnék részletekről beszélni, de egy olyan gyermekről van szó, aki már hosszabb ideje többféle betegségben szenved és összetettebb problémákkal küzd. Szerencsére sikerült stabilizálnunk az állapotát és most türelmetlenül várjuk, hogy mikor választhatjuk le a lélegeztetőgépről, hogy visszatérhessen a megszokott aktivitásaihoz – magyarázta Vojinović.

Hozzátette, hogy az osztályon jelenleg négy újszülöttet is ápolnak.

– Mindegyikük jól érzi magát és stabil az állapotuk, a tapasztalataink pedig azt mutatják, hogy a gyermekek többsége könnyen átvészeli a fertőzést – mondta Vojinović.

A gyermekek kórképéről beszélve elmagyarázta, hogy nekik másmilyen immunválasszal rendelkeznek a felnőttekhez képest, ezért a klinikai kórképük is más.

Vannak légúti tüneteik, de nem dominálnak az esetek többségében. Maga a fertőzés ritkán vezetett súlyosabb kimenetelhez – jelentette ki Vojinović. Hangsúlyozta, hogy a járvány kezdete óta az osztályon mintegy hatszáz különböző korosztályú gyermeket kezeltek.