2024. április 27., szombat

Pályázhatnak az önkormányzatok a lakossági nyílászárócsere programra

Nyilvános felhívást tett közzé az önkormányzatok irányába a szerbiai Bányászati és Energiaügyi Minisztérium. A lakóépületek, a családi házak és lakások energetikai kármentesítésére irányuló program támogatásáról van szó, melynek keretében az önkormányzatok által megpályázott pénzösszegek kerülnének szétosztására.

Mint ismeretes, a minisztérium létrehozta az Energiahatékonysági Alapot, melynek pénzeszközeit a polgárok takarékos energiafelhasználását támogató programokra fordítják.

Egyik ilyen program a magánházak és lakóközösségek nyílászárócseréje. Az elképzelések szerint az összeg felét a polgárok maguk fizetik, míg a másik felét 25-25 százalékban az Energiahatékonysági Igazgatóság és az önkormányzatok biztosítják.
A felhívásban leírják, hogy az önkormányzatok május 21-éig jelentkezhetnek.
Az önkormányzatok jelentkezését követően megkezdődhet az érdeklődők jelentkezése is, amely júniusra tehető, az első szerződéseket pedig az ősszel köthetik meg.
Ami az önkormányzatok kiválasztásának kritériumait illeti, a felhívás hatot sorol fel, ezek pedig a következők: a megvalósításra való felkészültség, az energetikai kármentesítéshez kínált különféle intézkedések, az intézkedések végrehajtására elkülönített költségvetés százalékos aránya, a helyi önkormányzatok projektfinanszírozásban való részvételének százalékos aránya, és az azonos vagy hasonló nyilvános felhívások megvalósításában szerzett tapasztalat, valamint a helyi önkormányzat fejlesztése.