2024. április 27., szombat

Dél-koreai gyár nyílt Smederevska Palankán

– Szerbia megfelelő hely a beruházásokra, Koreától tudunk a legtöbbet tanulni és amely harminc év alatt „ázsia tigrisévé” vált – mondta Aleksandar Vučić államfő a dél-koreai Kyungshin Cable Jurop cég Smederevska Palanka-i gyárának ünnepélyes megnyitóján, amely mintegy 20 millió euró értékű beruházást jelent, írja az N1 hírportál.

Vučić elnök köszönetet mondott a dél-koreai befektetőknek, mivel Albánia, Bulgária és Törökország mellett Szerbiát is kiválasztották és kijelentette, hogy küzdeni fognak a gyár hosszútávú megtartásán és magas profitján.

Reményét fejezte ki, hogy amíg bővítik a termelést, addig nem fognak más országok felé tekinteni és megigérte, hogy Szerbia a legjobb feltételeket fogja nyújtani.

Kilencvennyolc évvel ezelőtt alapították a Jasenicát, majd később a Gošát, amit sikerült tönkre tennünk az előző évtizedekben, eljött az idő, hogy visszahozzuk a dolgokat a maguk helyére – mondta Vučić.

Hangsúlyozta, hogy még sok munka van ebben a községben és területen, hogy megakadályozzák a lakosság elvándorlását és ösztönözzék a gyermekvállalást.

A mi feladatunk, hogy a Plana és Palanka közti út mellett, amelyen a gyár is található, az Azanja és a Selanca, valamint Mihajlovac, Mala Plana és Topola felé is kiépítsük a közutat. Sok minden áll előttünk, de ezt sikerül majd megvalósítanunk, mivel a Kyungshin cég pénzt fizet be Smederevska Palanka költségvetésébe – jelentette ki Vučić.

A Kyungshin cég igazgatója, Kim Cheon Hee elmondta, hogy a beruházás 20 millió eurós beruházást jelent és 2022. végéig összesen hétszáz munkást alkalmaznának.

– A mai naptól kezdve a gyár megkezdi az akumulátor alkatrészek termelését, évi szinten pedig több millió euró értékű megrendeléseket kaptunk és reméljük, hogy ez csak növekedni fog, mivel a zöld járművek iránt is növekszik a kereslet – mondta Hee.

A gyárban hagyományos gépjárművek alkatrészeit állítják elő, valamint korszerű technológiájú, elektromos elemekkel ellátott járművek berendezéseit is.