2024. április 26., péntek

Új óvodák épülnek

Hamarosan megkezdhetik a zajoli (Sajlovo) óvoda építését, az önkormányzat ugyanis kiírta a versenypályázatot a munkálatok kivitelezőinek kiválasztására.

Az új gyermekintézményt Zajolon a Dragomir Bojanić Gidra utcában építik meg egy 3687 négyzetméteres telken. A városi költségvetésben 102 millió dinárt irányoztak elő erre a célra. Ezenkívül tavasszal megkezdődik a veterniki óvoda építése is, amelyre 59 millió dinárt különítettek el a városi büdzséből.

A zajoli óvoda épületét kétszintesre tervezik, összesen 1300 négyzetméteres lesz, 190 gyermek befogadására és nevelésére lesz alkalmas. A projekttervezetből kiderül, hogy az oviba padlófűtést vezetnek be, és egy kisebb, legfeljebb 50 kilogramm teherbírású teherliftet is beszerelnek az épületbe.

A versenypályázat része az óvoda felszereléséhez szükséges kellékek beszerzése is, ilyenek pl. a multifunkcionális mászókák, kis házikók, amelyekről csúszdán lehet leereszkedni, hinták, világító libikókák stb. Továbbá az létesítményt felszerelik 8 kamerával, és hangszórókat is elhelyeznek az óvoda különböző pontjain – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

Az óvodák építésével kapcsolatos versenypályázatra április 26-áig lehet jelentkezni, ha sikeres lesz a tender, akkor az építkezési munkálatok egy hónap múlva elkezdődhetnek.

A zajoli óvoda megépítésén kívül a legújabb területrendezési terv keretében körvonalazódott egy új iskola és egy templom megépítése is ezen a peremvárosi területen, valamint a helyi közösség is új épületet kap. A területrendezési terv alapján Zajolon összesen 106,5 hektár területet rendeznek a közeljövőben, a legnagyobb részét (71,45) családi lakhatásra irányozták elő, 2,94 hektárt vegyes funkciójú épületek, vagyis üzlethelyiségek és lakások megépítésére, 6,06 hektárt üzlethelyiségekre szántak, a település új központjának a kialakítását pedig majd 0,25 hektáron végzik el.