2024. április 27., szombat

Brnabić: Harc az álhírekkel

Ana Brnabić miniszterelnök kijelentette, hogy az álhírek folyamatos áradata ellen legalább olyan nehéz harcolni, mint a koronavírussal szemben.

A kormányfő mindezt a Kulturális és Információs Minisztérium és az UNESCO által közösen szervezett Gondolkodj kritikusan, kattints okosan című konferencián jelentette ki. Az összejövetelen többnyire a médiaműveltség témakörét érintették.

Brnabić rámutatott, hogy büszke az UNESCO-val folytatott szoros együttműködésre, és emlékeztetett, hogy az első ilyen tartalmú konferenciát 2020-ban tartották, szintén a Kulturális és Információs Minisztérium égisze alatt.

Ebből az alkalomból a minisztérium útmutatókat készített a médiaműveltséghez vezető úton, és számos fontos műhelymunkát valósított meg a tanárok és a szülők részére.

A kormányfő arra is kitért, hogy a jelenlegi szituációt nem csak a járványhelyzet rontja el, hanem a médiában és különösképp a közösségi oldalakon fellelhető álhírek.

Elmondása szerint a koronavírus elleni harcot ezek kétszeresen megnehezítik, s még talán több életet is megmenthettek volna, ha a kormány az energiájának jelentős részét nem az álhírek ellensúlyozására használta volna fel.

Rámutatott, hogy az oktatás a legegyszerűbb módja annak, hogy szembeszálljanak az álhírekkel.