2024. április 27., szombat

Elkészült a Čortanovci alagút és a völgyhíd

Fél évvel a határidő előtt befejeződtek az Ópázova és Újvidék közötti vasúti szakaszon épülő  Čortanovci alagút és völgyhíd  munkálatai – tette közzé közleményében az orosz RZD  International  vállalat. A viadukt összeköti a hegyvidéket az alagúttal, majd a síksággal, amelyen áthalad a Belgrád– Budapest gyorsvasút. A munkálatok 2017. november 1-jén kezdődtek és fél évvel a határidő előtt fejeződtek be.

– Büszkék vagyunk arra, hogy a mi vállalatunkat bízták meg ezzel a projektummal. Bizonyosak vagyunk abban, hogy nemcsak  vasutat építünk, hanem egyúttal szépítjük az országot is. Szerbia a    legfejlettebb technológiával rendelkezik, ami a vasúti közlekedést illeti, és remekül kihasználja földrajzi helyzetét. Az alagút és a viadukt nem csak az emberek gyorsabb szállítását teszi lehetővé, de a szépsége miatt a régió büszkesége lesz – közölte Szergej Sztolyarov, az RZD International igazgatója.

A völgyhidat és az alagutat az év végén tervezik üzembe helyezni, de előtte még ki kell építeni a felső villanyvezetéket, és elvégezni a szükséges biztonsági vizsgálatokat is. A viadukt hosszúsága három kilométer, az egyes tartóoszlopok magassága pedig 26 méter, ami 8 emeletes épületnek felel meg. A Čortanovci alagútnak két különálló, párhuzamos járata van, amelyeknek a hosszúsága 2,2 kilométer. A munkálatok 2017 szeptembere óta tartanak. A fúrásokat az alagút északi és déli oldalairól két-két pontban egyidejűleg végezték. Jelenleg a felső villanyvezeték kiépítése folyik. A munkálatok során a legkorszerűbb orosz és nemzetközi technológiákat alkalmazták. Az alagút 100 évig biztonságosan használható. Az Ópázova és Újvidék közötti szakaszon a vonatok elérhetik a 200 kilométeres óránkénti sebességet.