2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Ismét regisztráció nélküli oltás

Megfelelőnek minősítették a Szerbiában alkalmazott védőoltások hatékonyságát

Mihailo Jovanović, a szerb kormány IT- és e-közigazgatási irodájának igazgatója szerdán hivatalosan is megerősítette, hogy az ország minden oltópontján ismét előzetes regisztráció nélkül vehetik fel a polgárok a koronavírus elleni védőoltást. Tegnap csak a Pfizer–BioNTech védőoltása állt rendelkezésre, mától már a Szputnyik V-t is felvehetik a nem regisztrált polgárok – emelte ki.

EGYIK GYORSABBAN, MÁSIK LASSABBAN
Amennyiben a következő néhány hónapban sikerül több mint 4 millió polgárt immunizálni, a kollektív immunitás Szerbiában eléri azt a szintet, amely lehetővé teszi a „normális mindennapokat" – értékelte az SZRTV-nek nyilatkozva Milanko Šekler, az állatorvosi mikrobiológia és immunológia doktora. Szavai szerint a fertőzés nyújtotta védettség soha nem lehet annyira „minőségi", mint a védőoltás nyújtotta. Ami a védőoltások hatékonyságát illeti, Milanko Šekler a Kragujevacon elvégzett minifelmérés jelentőségét hangsúlyozta, rámutatván: kiderült, hogy a Szerbiában alkalmazott védőoltások mindegyike kielégítő szintű védelmet nyújt a súlyos klinikai kórkép kialakulásával szemben.
– Bizonyos védőoltások beadása után gyorsabban elkezd termelődni az ellenanyag, mások esetében lassabban. Ezért van az, hogy a bizonyos védőoltásokkal beoltottak között több a fertőzött. A Pfizer–BioNTech és a Szputnyik V védőoltások esetében már a második adagnak a felvétele előtt meglehetősen markáns immunitás alakul ki. Azt is tegyük hozzá, hogy például a Pfizer–BioNTech védőoltásával való oltást követően valamennyivel gyakrabban alakulnak ki mellékhatások, a Sinopharm vakcinája után pedig csak ritkán lép fel bármilyen oltási reakció. Minden éremnek két oldala van, azzal, hogy mint arra már rámutattunk, egyik védőoltás sem veszélyes az egészségre. Az AstraZeneca védőoltásáról is sok mindent hallhatunk, ám például Szerbiában a több mint százezer oltás után senkinél nem alakult ki vérrög. Egyébként is tudományos tényekkel eddig senki nem bizonyította, hogy a külföldön jegyzett véralvadási zavarok ok-okozati viszonyban állnak az AstraZeneca oltóanyagával. Arról se feledkezzünk meg, hogy mostanra kiderült, a norvég kutatók, akik először vetették fel a véralvadási zavar kialakulásának a lehetőségét, már évek óta együttműködnek a Pfizerrel, ez pedig indokoltan kérdőjelezi meg objektivitásukat – fejtette ki Milanko Šekler.

CSÖKKEN A FERTŐZŐDÉS KOCKÁZATA
Az említett, a védőoltással való immunizáció hatékonyságát mérő tanulmányt a Kragujevaci Egészségház végezte el, 28 630 beoltott és több mint 100 000 nem beoltott személyt alapul véve, a január 1-je és március 31-e közötti időszakban. Az első adatok értelmében amennyiben valaki a védőoltásnak egy adagját kapta meg, háromszor kisebb a kockázata annak, hogy a fertőzés miatt tüdőgyulladás alakul ki nála, ha viszont két oltáson túl van már, akkor tizenötször kisebb a tüdőgyulladás kialakulásának kockázata.
Dejan Baskić mikrobiológus, a felmérés koordinátora az SZRTV-nek elmondta, hogy a nem oltottakhoz viszonyítva négyszer kisebb az esélye annak, hogy a védőoltás egy adagját felvevő személy – legyen szó akármelyik oltóanyagról – fertőződik a koronavírussal, ha pedig mindkét adagot megkapta, nyolcszor kisebb a fertőződés kockázata.
A felmérésből kiderül, hogy az említett időszakban a koronavírussal fertőződő személyek között a legkevesebben voltak azok, akiket a Pfizer–BioNTech védőoltásával oltottak be, majd utóbbit követik az AstraZeneca és a Szputnyik V oltóanyagok. A vizsgált nem beoltottaknak a 8,11 százaléka fertőződött meg és 1,23 százaléka került kórházba, a beoltottaknak pedig a 2,03 százaléka fertőződött meg – a második oltást követően ez az arány 1,17 százalékra, három héttel a második oltást követően pedig 0,57 százalékra csökkent –, valamint a 0,16 százaléka került kórházba – három héttel a második oltást követően ez az arány 0,02 százalékra csökkent.

2864 új fertőzés – 37 elhunyt
A szerdai járványjelentés szerint országszerte 15 047 koronavírustesztet végeztek el, ebből 2864-nek az eredménye volt pozitív (19,03 százalék). Hivatalosan a vizsgált egy napban 37 Covid-páciens hunyt el, 6095 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,91 százalék. Kórházi gyógykezelésre 6388 Covid-páciensnek van szüksége, mesterséges lélegeztetésre pedig 228-nak.
Vajdaságban előző nap 901 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 203-at. Az aktív fertőzések száma a tartományban 12 390.