2024. április 26., péntek

Baskić: A védőoltások kombinációja szélesíti az immunválaszt

A legjobb az lenne, ha az oltakozás harmadik szakaszában, amelyre egészen biztosan ősszel kerül sor, egy másik fajta védőoltást vennék fel, mint amivel korábban beoltottuk magunkat, mivel így terjesztjük ki az immunválaszunkat a vírussal szemben – jelentette ki ma dr. Dejan Baskić mikrobiológus és a kragujeváci Egészségügyi Egyetem professzora, aki a védőoltások hatásairól szóló kutatást is vezette, írja a Vajdasági RTV.

– A Pfizer-védőoltást vettem fel, mint a legtöbb egészségügyi dolgozó, de kínai vakcinával oltanám be magam a revakcináció során. Ez a fajta lassabb, megmutatta, hogy több időre van szüksége ahhoz, hogy védelmet alakítson ki, de a kína védőoltás tartalmazza az egész halott vírust és minden összetevőjével szemben védelmet fejleszt ki, nemcsak az S fehérje ellen. A Pfizer-vakcina csak az S fehérjére készítette fel a szervezetemet – mondta Baskić a K1 televíziónak nyilatkozva.

Hozzátette, hogy már vannak olyan kutatások, amelyek bizonyítják, hogy a kínai védőoltás jobb védelmet nyújt a vírus mutációival szemben, konkértan a brazil mutáció ellen. A kutatások előzetes eredményei azt mutatják, hogy minden védőoltás hatásos és a polgároknak nem kell azon gondolkodniuk, hogy beoltják magukat, vagy sem.