2024. április 26., péntek

A politikát még mindig a férfiak uralják

Szerbia a nők politikai hatalmát tekintve a 26. helyen áll

A Külkapcsolatok Tanácsa (Council on Foreign Relations – CFR) által megjelentetett, a nők hatalmát górcső alá vevő lista, a Women's Power Index (a nők hatalmának indexe) alapján Szerbia a megfigyelt 193 állam közül a 26. helyen áll. Zorana Mihajlović kormányalelnök, a kormány nemi egyenjogúságáért felelős koordinációs testület elnöke a megjelentetett lista alapján kiemelte, Szerbia egyike annak a 22 államnak a világon, amelynek a miniszterelnöke nő.

A koordinációs testület közleménye szerint Mihajlović arra is rámutatott, hogy a végrehajtó hatalomban részt vevő nők számát tekitve az ország a 19., a köztársasági képviselőházban helyet foglaló nők számát illetően pedig a 24.

A jó helyezések ellenére a kormányalelnök szerint ahhoz, hogy a nők a férfiakkal egyenlő eséllyel induljanak a politika, a gazdaság vagy a társadalmi élet bármely területén, van még mit tennie Szerbiának. Hozzátette, az ország az elmúlt hét évben a prioritásainak egyikeként éppen az esélyegyenlőséget jelölte meg.

A közzétett index alapján a legnagyobb előrelépést az Amerikai Egyesült Államokban tapasztalható, hiszen a tavalyi 128. helyről a 43. helyre lépett előre. A közleményben rámutatnak, hogy a nagy fejlődés ellenére a nemek közti egyenlőség terén, aminek figyelembevételekor a rangsorban az országok legfeljebb 100 pontot tudnak begyűjteni, az USA csupán 27,5 pontot szerzett.

Egyébként a Women's Power Index szerint az első helyen Costa Rica áll, de a 100-ból csupán 74 pontot tudtak begyűjteni. A második helyet Ruanda érdemelte ki. Mindkét államban a nők és a férfiak aránya a végrehajtó hatalomban és a törvényhozó hatalomban szinte fele-fele, sőt inkább a nők odalára dől a mérleg nyelve, a miniszterelnök azonban férfi. A harmadik helyen Izland található, ahol a nők jelenléte a hatalomban mintegy 40 százalék, és 1946 óta már három mandátumban is választottak nőt miniszterelnöknek.

Magyarország a 92. helyen áll ebben a rangsorban, hiszen a nők jelenléte a hatalmi szervekben nem éri el a 30 százalékot sem, és még sosem választottak nőt miniszterelnöknek.