2024. április 26., péntek

Tehetséggondozás Topolyán

A logikus következtetést, a gyorsabb gondolkodást tanulni lehet

Topolyán is működik a SuanPan mentális aritmetika elnevezésű oktatási program, amelyet az 5–14 éves korosztályhoz tartozó gyermekek logikai gondolkodásának, értelmi képességeinek és készségeinek könnyed, játékos formában történő fokozása, fejlesztése céljából hívtak életre. Ugyan a csoportok februárban és szeptemberben startolnak, de év közben is várják a szülők és a gyerekek érdeklődését, szombatonként a Nikola Tesla utca 2. címen. A legifjabb korosztállyal Adriana Sovilj, két évtizedes munkatapasztalattal rendelkező óvónő foglalkozik magyar és szerb nyelven, aki elmesélte, hogy az órák alkalmával lépésről lépésre széles körű előrelépést tapasztal úgy a személyiségfejlődés, mint az iskolai teljesítmény terén.

– Elsősorban a gyerekek matematikai kompetenciáját növeli ez a képzés, hiszen a foglalkozások alkalmával abakusz segítségével rendkívül egyszerű módon tanuljuk meg az alapszámításokat elvégezni. Az abakusz használata mellett a műveletek két kézzel és fejből történő számítása is serkenti az agyféltekék működését. Így már az óvodás korosztály megtanul könnyen elvégezni matematikai alapműveleteket 100-ig, ezért a foglalkozásokon való részvételhez szükség van alapvetően a 10-es számrendszer fogalmainak az ismeretére. Az óvodás és a kisiskolás korosztállyal való foglalkozás a Montessori-elveken alapszik, majd a gyermekeket fokozatosan vezetjük be a számok világába. Az alap összeadás-kivonás után a második szinten már szorzunk és osztunk. A matematikai műveletek megoldása, vagyis a logikus gondolkodás igazából a kombinatorika területe. A képzés 8 hónapig tart, a foglalkozások pedig heti egy alkalommal zajlanak, alkalmanként valamivel több, mint 2 óráig. Ez idő alatt váltakoznak a tevékenységek, a játék pedig kihagyhatatlan része az aktivitásoknak – nyilatkozta a foglalkozások egyik topolyai előadója, aki azt is hozzátette, hogy a SuanPan tanfolyam során a gyerekek teljesítményét intézményes szinten is követik és elemzik. Ezzel kapcsolatban pedig a szülők is naprakész adatokat kaphatnak.

– Feltérképezzük a gyermek teljesítményét, illetve a kompetenciáit a szülők előzetes beszámolói alapján. Így kiderülhet, hogy milyen viszonyban áll a természettudományos ismeretekkel, hogy vizuális vagy például művészeti beállítottságú-e adott esetben. Persze ezek a készségek időről időre változhatnak és fejlődhetnek is. A hihetetlen gyors és logikus, szerteágazó gondolkodás és koncentráció elsajátítására a legfogékonyabb korosztály az iskolai előkészítőbe járó óvodás, illetve a kisiskolás korú gyermek, később ezek a készségek már hanyatlanak – tudtuk meg Adrana Soviljtől, aki elmondta, hogy ugyan első hallásra a tanfolyam havi költsége borsosnak tűnhet, viszont a gyermek előmenetele, fejlődése szempontjából megéri rááldozni, és hosszú távon megtérül a befektetett pénz. Az oktató kitért arra is, hogy a topolyai tanfolyam a szabadkai Smart edu központ keretében működő iskola kihelyezett tagozataként kezdte működését hat évvel ezelőtt. Az iskolás korosztállyal Gordana Karabasil foglalkozik, szerb nyelven. Az érdeklődést tanúsító szülők a további részletekkel kapcsolatban a Mentalna Aritmetika SuanPan kulcsszavakra való rákereséssel tudnak bővebb információhoz jutni a Facebookon vagy a Google kereső segítségével, illetve Adriana Sovilj 060/631-5444-es elérhetőségén.