2024. április 19., péntek

Megjelent a brazil mutáns Szerbiában?

Meglehetősen stabil a helyzet a batajnicai Covid-kórházban, 930 ágyból 810 foglalt, kétszer kevesebb pácienst vesznek fel, mint két-három héttel ezelőtt, mondta Tatjana Adžić Vukićević az intézmény igazgatója.

A K1 Televízió műsorának vendégeként elmondta, hogy tegnap 54 beteget vettek fel, két-három hete pedig csaknem 100-at fogadtak nap mint nap.

Az orvos azonban rámutatott, hogy a betegek klinikai képe most súlyosabb, mint korábban, néhányuk azonnal intenzív ellátásra szorul.

– Olyan fiatal, egészséges emberekről van szó, akik nem elhízottak, nincs társbetegségük, és megmagyarázhatatlan, de kétoldalú tüdőgyulladásuk van, ezért azonnal intenzív kezelésre szorulnak. Ez nagyon aggaszt minket – mondta a szakember.

Tegnap ebben a kórházban hunyt el a legfiatalabb személy, egy mindössze 32 éves lány, akinek 24 óra alatt vált súlyossá a kórképe. Az orvos szerint a páciensnél minden lehetséges szövődmény kialakult.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a vírus brazil törzse bejutott-e Szerbiába, az orvos azt válaszolta, hogy hivatalosan nem, de az általa látott és az eddigiektől eltérően bonyolult klinikai képek alapján közvetetten arra utalnak, hogy a vírus ezen törzse megérkezett az országba.

Ha van ilyen törzs Európában, nincs esély arra, hogy ez ne legyen nálunk is, és napok vagy órák kérdése, hogy mikor regisztrálják, mondta.