2021. május 9., vasárnap
SZENTTAMÁS

Sikeres volt a második véradási akció

A Vöröskereszt szenttamási helyi szervezete, az újvidéki Vérátömlesztő Intézet terepi szolgálatával együttműködve pénteken véradási akciót szervezett a helyi Zsebszínházban. Az idei második akcióra 50 véradó jelentkezett, közülük 40-en adtak vért.

Goran Radovanović, a helyi szervezet titkára elmondta, a koronavírus-járványra való tekintettel elégedettek a részvétellel.
− Köszönet a megjelent véradóknak. Fontos hangsúlyozni, hogy minden csepp vér számít, hiszen életet menthet. Egyúttal köszönetet mondok a Vöröskereszt fiatal önkénteseinek, akik fogadták a jelentkezőket és segítették az intézmény munkáját. Továbbra is várjuk a fiatalok jelentkezését – mondta a titkár, és hozzátette, hogy a következő véradást április 16-án Nádalján szervezik meg.

Az akció után dr. Neda Kocić, a Vérátömlesztő Intézet szakorvosa elmondta, a szenttamási véradók szép számban jelentkeztek, és a szervezés is kiválóan sikerült.
− Egy újabb szenttamási véradási akció van mögöttünk, amelyet a járványügyi előírásoknak megfelelően tartottunk meg. Továbbra is kötelező az arcmaszk viselése, a kéz fertőtlenítése, a távolságtartás és az érintkezés nélkül történő lázmérés. Az akcióra 50 véradó jelentkezett, közülük tízen nem tudtak vért adni. Fontos kiemelni, hogy ezúttal 10 olyan véradónk volt, akik először adtak vért. Bízom benne, hogy a jövőben még többen jelentkeznek, hiszen ebben a nehéz időszakban folyamatosan odafigyelünk az intézet tartalékainak feltöltésére – mondta.

Dr. Neda Kocić elmondta azt is, hogy ha a véradó kiheverte a koronavírust, csak egy hónap után adhat újból vért. Ez azokra vonatkozik, akiknél a tünetek nem voltak tartósak, vagy akik tünetmentesek voltak. Azoknak a véradóknak viszont, akiknek tüdőgyulladásuk volt, illetve kórházi kezelésre szorultak, a véradással három hónapig várniuk kell. Azok, akik a Pfizer-BioNTech vagy a kínai Sinofarm vakcinát vették fel, azonnal adhatnak vért, azok viszont, akik az AstraZeneca vagy a orosz Szputnyik vakcinát kapták, két hetet kell várniuk a véradással.