2024. április 26., péntek

Támogatás a külhoni szervezeteknek

Az oktatás, a kultúra, a sport, az egyházak, a cserkészet, az ifjúsági közösségek számára 1,5 milliárd forint

A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága közzétette a Nemzeti Újrakezdés Program első pályázati kiírását. A pályázat célja a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának segítése és annak fejlesztése az oktatás, a kultúra, az egyházak, a sport, az ifjúsági- és más közösségek, valamint a diaszpóra támogatása által. A pályázat hat alprogramot tartalmaz, és az erre fordított támogatási keretösszeg 1,5 milliárd forintot tesz ki.

A keddi online sajtótájékoztatón Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár ismertette a Nemzeti Újrakezdési Programmal kapcsolatos tudnivalókat. Mint elmondta, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága 2011 óta jelenteti meg a pályázati felhívásait. Az idén ezeket a járványhelyzethez idomítva tették közzé.

– A nemzetpolitika az elmúlt évben a pandémiás helyzetre való tekintettel jelentősen átalakult. Sajnos a 2021-es esztendő is hasonló a 2020-as év végéhez, ezért a pályázati felhívásainkat is e helyzethez ehhez igazítottuk. Kiemelt célunk továbbra is az, hogy a járvány idején is biztosítani tudjuk a külhoni magyar szervezetek és intézmények működését. A most meghirdetésre kerülő felhívás célja a segítségnyújtás. A külhoni magyar szervezeteket és intézményeket 2011 óta támogatjuk. Több ezer külhoni szervezet pályázik évről évre a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságánál. Nyugodtan elmondhatjuk azt, hogy a Kárpát-medencében kevés olyan települést találunk, ahol magyarok élnek, hogy valamilyen módon a magyar kormány ne támogatta volna az adott települést, a település önkormányzatát, vagy pedig az ott működő egyházi vagy civilszervezeteket –emelte ki az államtitkár.

– Az idén a pályázatokat két részre fogjuk bontani. Az év első felében a fejlesztéseket, felújításokat fogjuk támogatni, az év második felében pedig a programok támogatása fog megvalósulni – jelentette be Potápi Árpád János.

Mint hozzáfűzte, a 2021-es év a nemzeti újrakezdés éve. Erről 2020. november 26-án a Magyar Állandó Értekezlet, illetve a Magyar Diaszpóra Tanács ülése döntött. Az államtitkár szerint ez a két nemzetpolitikai testület a legfontosabb fóruma annak a nemzetpolitikának, ahol évről évre fontos stratégiai döntéseket hoznak meg.

– Az idén, a nemzeti újrakezdés évében minden hónapnak adtunk egy-egy tematikus központi elemet. Január volt a sport, a február a gyermekegészség, a március a közösségek, az április pedig a tanulás hónapja. Nagyon reméljük azt, hogy ahogy a társadalom egyre inkább átoltott lesz, úgy lehetségessé válik majd a nyitás Magyarországon és a környező országokban is. Ez mindenhol érinti a magyar közösségeket, és ahogyan előre haladunk a nyitási folyamatban, egyre inkább tudunk beszélni a nemzeti újrakezdés évéről. Fontos tudni azt, hogy a nyitás és az átoltottság csak akkor lehetséges, ha mindenhol, az adott térségben regisztrálnak, és felveszik a védőoltást. Ha ez a folyamat lassabban halad, akkor a nemzeti újrakezdés éve programsorozatot is lassabban tudjuk megvalósítani – mondta el Potápi Árpád János.

Arról is beszámolt, hogy a Nemzeti Újrakezdés Program keretében hat alprogramot dolgoztak ki. Ezek az Oktatási, a Kulturális, az Egyházi, a Sport, valamint az Ifjúsági, cserkész és közösségi, továbbá a Diaszpóra alprogram.

– Április 15-étől tudjuk fogadni a működésre, fejlesztésre, illetve eszközbeszerzésre pályázó szervezetek pályázatait. Később, a következő hónapokban vagy az év második felében – a Kárpát-medencei járványhelyzet függvényében – hirdetjük meg a programokra és a rendezvényekre szóló pályázati felhívásokat. Az első pályázati felhívásunkra – amely április 15-én jelenik meg – a támogatási összegünk 1,5 milliárd forint. A szervezetek 300 ezer forinttól 5 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásra tudnak pályázni – emelte ki a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Potápi Árpád János a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy ebben a pályázati felhívásban szerepel a fentebb említett hat alprogram. Az Oktatási, a Kulturális, az Egyházi, a Sport, az Ifjúsági, cserkész és közösségi alprogram a külhoni szervezetekre vonatkozik. A Diaszpóra alprogramba tartoznak a hétvégi magyar iskolák és a diaszpórában működő civil szerveztek.

– Fontos megjegyezni, hogy a pályázatokat május 14-éig lehet benyújtani, közép-európai idő szerint 12 óráig. A megvalósítási időszak január 1-je és december 31-e között lesz. A pályázatokat a NIR felületén lehet benyújtani. A felhívás szövege elérhető a www.kulhonimagyarok.hu, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján. Remélem, hogy ezzel a támogatási keretösszeggel a civil, egyházi, ifjúsági és diaszpóraszervezetek támogatásával el tudjuk érni azt, hogy a járványhelyzetben a magyar közösségeket – nemcsak a Kárpát-medencében, hanem az egész világon meg tudjuk erősíteni – mondta el a sajtótájékoztatón Potápi Árpád János.