2021. május 13., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Védőoltás és érdeklődés is van

Az orvosokat aggasztják a legutóbb foganatosított enyhítések

Majdnem egy hónapos zárást követően tegnap ismét megnyithattak az üzletközpontok. Újvidéki „szemtanúk" beszámolója szerint a népszerű Promenada pláza megnyitása után a bejáratoknál hosszú sorok alakultak ki.
Az egészségügyi miniszter határozata értelmében az üzletközpontok a hét minden napján 6 és 22 óra között fogadhatják a vásárlókat, betartva a korlátozásokat. Ezek egyikének értelmében az üzletközpontok bejáratánál fel kell tüntetni a létesítmény alapterületét és a vásárlók számát, akik előbbi alapján egy időben tartózkodhatnak a létesítményben. A védőmaszk következetes és állandó viselése az egyik alapvető szabály, s ez egyaránt vonatkozik az alkalmazottakra és a vásárlókra is. A köztársasági kormány a közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az üzletközpontok kötelesek korona-ellenőröket alkalmazni – az üzletközpont alkalmazottjai is lehetnek –, az ő feladatuk gondoskodni a szabályok betartásáról. Az üzletközpontokban működő vendéglátóhelyeknek csak a kültéri része működhet, ha ezzel nem rendelkeznek, akkor egyelőre zárva maradnak, ugyanúgy, mint a többi vendéglátóhely beltéri része.
Ana Brnabić miniszterelnök az Én középiskolám (Moja srednja škola) elnevezésű projektum ismertetését követő sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a hét folyamán az egészségügyi válságstáb napirendjére tűzi a vendéglátóhelyek beltéri része ismételt megnyitásának a kérdését. Addig figyelemmel kísérik a napi esetszámot, valamint az elhunytak, továbbá a kórházban elhelyezettek és onnan elbocsátottak és az első vizsgálatok számát – tette hozzá a kormányfő.

Ana Brnabić cáfolta, hogy az immunizáció iránti érdeklődés csökkent volna. Szavai szerint a regisztráció nélküli oltás lehetősége nagymértékben hozzájárult a folyamat sikerességéhez. Mint hozzátette, reméli, hogy a védőoltással való ellátás folyamatos lesz, mondván, hogy jövő héten nagyjából 211 ezer adagnak kellene érkeznie a Pfizer–BioNTech védőoltásából – tegnap 106 470 adag érkezett –, valamint további 500 ezer adag Sinopharm védőoltásra számítanak, és bíznak benne, hogy hamarosan Szputnyik V is érkezik, míg a COVAX-rendszerből érkező következő szállítmányra április végén vagy május elején számítanak. Brnabić emlékeztetett, hogy Szerbia eddig nagyjából 15 millió adag védőoltás megvásárlásáról írt alá szerződést.
– Védőoltásra feltehetőleg a továbbiakban is szükség lesz. Egyelőre várjuk, hogy mi az Egészségügyi Világszervezet és a gyártók álláspontja a védőoltások nyújtotta immunitás időtartamának tekintetében. Ha kilenc vagy tizenkét hónap múlva ismét oltani kell, Szerbiának lesz védőoltása. Ez a cél vezérelt bennünket a szerződések aláírásakor – fejtette ki Brnabić, és megerősítette, hogy ha a továbbiakban is javul a járványhelyzet, a középiskolások és az általános iskolák felsős diákjai jövő hétfőtől, azaz április 19-étől a tanév kezdetén foganatosított oktatási modell szerint járnak majd iskolába.

A HÉTEN SZÁMÍTANAK A HÁROMMILLIOMODIK OLTÁSRA
Az országban a eddig több mint 2,9 millió adag védőoltással oltottak, s ez azt jelenti, hogy a héten feltehetőleg a hárommilliomodik oltás beadására is sor kerül – közölte Mihailo Jovanović, a köztársasági kormány IT- és e-közigazgatási irodájának igazgatója, szintén az Én középiskolám projektum bemutatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Mint hozzátette, a védőoltásnak mindkét adagját nagyjából 1,17 millió polgár kapta meg, és több mint 950 ezer polgárt teljesen immunizáltnak lehet nevezni – azokról van szó, akik esetében a második oltást követően több mint három hét telt el, vagy több mint öt, ha az AstraZeneca védőoltását vették fel.
Jovanović szavai szerint továbbra is naponta átlagban 10-15 ezer polgár jelzi, hogy felvenné a védőoltást. A múlt heti, bejelentkezés nélküli oltás szintén sikeres volt – emelte ki Jovanović, aki szerint indokolatlan megkérdőjelezni a szerbiai immunizáció sikerességét, „hiszen a második oltás tekintetében Szerbia első Európában, nem beszélve arról, hogy múlt héten egyik nap több mint 80 ezer szerbiai polgárt oltottak be". Az is kiderült, hogy eddig nagyjából 39 ezer külföldi – szerbiai lakcímmel, vagy enélkül – kapta meg Szerbiában a védőoltást, ezeket az oltásokat is az országos kimutatásban tartják nyilván.

AZ ORVOSOK ÓVATOSABBAK LENNÉNEK?
A tegnapi nap folyamán több gyakorló orvos is aggályainak adott hangot a korlátozások legutóbb megejtett enyhítése miatt. Amikor ennyire magas a napi esetszám, ellentmondásos és vitatható a járványügyi korlátozások lazítása – közölte Radmilo Janković, a niši Covid-kórházak koordinátora az N1 Tv-nek nyilatkozva, majd kifejtette: „Persze megtörténhet, hogy nem ismeretesek számomra a válságstáb megfontolásai. Lehet, hogy figyelembe vették a fertőzöttek struktúráját, valamint a beoltottak és a nem beoltottak közötti arányokat."
Az orvosok attól tartanak, hogy az enyhítés után ismét felfelé kezd ívelni a járványgörbe – jegyezte meg Ivana Milošević, a belgrádi fertőzőklinika igazgatóhelyettese az SZRTV-nek nyilatkozva, rámutatva arra, hogy valamelyest kevesebben érkeznek első vizsgálatra, valamint kiegyenlítődött a naponta elhelyezett és elbocsátott páciensek száma. Mint hozzátette, az orvosokat minden egyes enyhítés félemmel tölti el, hiszen a negatív következményeket elsősorban ők érzik meg. Az, hogy milyenek lesznek az elkövetkezendőkben a mindennapok, egyedül a polgároktól és mindenki másnak a magatartásától függ, a múlt év tapasztalata azt mutatja, hogy a szebb időjárás nem biztosíték semmire sem. Amíg a felnőtt lakosságnak legalább a fele nem kapja meg a védőoltást, addig nem térhetnek vissza a megszokott mindennapok – emelte ki Ivana Milošević.

3 ezer alatt a napi esetszám
Vasárnap és hétfő között 2965 személynek a szervezetéből mutatták ki a koronavírus jelenlétét, 12 767 tesztet végeztek el, a pozitivitás aránya 23,22 százalék. Hivatalosan a vizsgált egy napban 38 Covid-páciens hunyt el, 5773 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,89 százalék. A kórházakban 7809 Covid-pácienst gyógykezelnek, 254-nek van szüksége mesterséges lélegeztetésre. Vajdaságban előző nap 465 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 141-et. Az aktív fertőzések száma a tartományban 17 281.