2024. április 12., péntek

Az utolsó Covid-beteg is elhagyta a batajnicai kórházat

Pénteken hagyhatta el a batajnicai Covid-kórházat az utolsó, koronavírus szövődményeivel kezelt beteg, nyilatkozta Tatjana Adžić Vukičević igazgató, írja a 021.rs hírportál. 

Az intézmény 2020 decemberében, a járványidőszak  egyik legintenzívebb hullámában kezdte meg működését, 908 nap alatt 24.000 beteget fogadott, többségük súlyos állapotban volt.

Tatjana Adžić Vukičević elmondta, fennállása alatt az intézményben voltak nagyon szomorú, és felemelő pillanatok is. Volt olyan nap, amikor a kórház mind a 930 ágya foglalt volt, a személyzet pedig nem tudta, mit hoz a holnap, de szép pillanatokat éltek meg minden alkalommal, amikor egy-egy beteg elhagyhatta a kórházat. Voltak például igen súlyos állapotban lévő állapotos kismamák is, akik felgyógyultan távozhattak.

A tervek szerint a batajnicai intézményt palliatív ellátásra használják majd. Valószínűleg ilyen céllal fog a jövőben működni az ország másik két Covid-kórháza is.

Az intézményvezető hangsúlyozta, Szerbia az egyetlen olyan ország a régióban, amely nem tart fenn intézményt a palliatív kezelésre szoruló betegek számára.

Nyitókép: Tervek szerint a 930 ágyas batajnicai Covid-kórház palliatív ellátásra rendezkedik majd be (Fotó: Beta)